Ministerul Agriculturii pune la dispoziția fermierilor români sume consistente din programul de tranziție 2021-2022, pentru capacitățile de depozitare și procesare. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă, peste un miliard de euro sunt dedicați pentru aceste capacități, acest lucru făcând parte dintr-o strategie mai largă de promovare a produselor românești.
”Dorim să vă prezentăm o strategie de promovare a produselor românești, a schemelor de calitate și a modalităților prin care se poate face acest lucru fără a intra în infringement. Făcând în anul trecut o analiză SWOT și o analiză a nevoilor, am constatat că sunt mai multe nevoi și priorități care trebuie luate în considerare și finanțate consistent în următoarea perioadă de timp. De aceea, în programul de tranziție pentru perioada 2021-2022, din cele 3,2 miliarde euro alocate, peste 1 miliard euro sunt alocați pentru capacitățile de depozitare și procesare – în primul rând în fermă, pentru că noi ne dorim ca fermierii, producătorii de produse primare, să fie primii beneficiari ai acestor măsuri de depozitare și procesare.
Apoi am constatat că produsele românești, locale, tradiționale, sunt foarte slab promovate. Din banii care au fost alocați în perioada 2014-2020 pentru promovare, măsura 3, nu a fost accesat niciun euro. Singura modalitate de a utiliza bani europeni pentru a promova produse românești este aceea de a promova scheme de calitate voluntară, care creează un avantaj pentru producătorii români. De aceea, am păstrat sumele în program, am notificat la Comisia Europeană și am obținut ca produsul tradițional să fie eligibil pentru această măsură, astfel încât toți cei care promovează produse tradiționale să acceseze această schemă de calitate și să beneficieze de bani europeni”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros.