Sprijin de 70.000 EURO/fermă pentru tineri – Cine are prioritate la finanțare

Femeile care vor să înceapă un business în agricultură vor avea prioritate la accesarea fondurilor europene prin submăsura 6.1, începând din anul 2023. Potrivit discuțiilor din cadrul grupurilor de lucru de la Ministerul Agriculturii, sprijinul pentru tinerii fermieri va rămâne la valoarea de 70.000 euro/fermă, deși Uniunea Europeană permite majorarea lui până la 100.000 euro.

”România va beneficia din 2023 de Planul Național Strategic, cu o alocare de aproape 250 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, din ce știm la această dată. Doamnele și domnișoarele care vor dori să acceseze această submăsură vor fi prioritizate începând cu 2023. (…) Așa cum ni s-a prezentat în cadrul grupurilor de lucru, gradul de finanțare va fi de 70.000 de euro. Noi sperăm ca la final să ajungem la 100.000 euro”, a precizat consultantul Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

Potrivit unui document mai vechi publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, principiile de selecție pentru tinerii fermieri începând din 2023 vor fi următoarele:

 • Principiul comasării exploatațiilor, având în vedere numărul exploatațiilor preluate
  integral;
 • Principiul nivelului de calificare în domeniul agricol/ veterinar/ economie agrară;
 • Principiul apartenenţei la o formă asociativă cu rol economic (cooperativă, grup sau
  organizație de producători);
 • Principiul promovării participării femeilor la dezvoltarea socioeconomică a zonelor rurale;
 • Principiul proprietății asupra terenului agricol;
 • Principiul vârstei cedentului;
 • Principiul agriculturii ecologice.

De asemenea, se pară că limita superioară a exploatațiilor care se încadrează la accesarea submăsurii 6.1 a fost majorată de la 50.000 SO la 100.000 SO.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  • Bună ziua! Pentru a face un proiect, cel mai bine este să luați legătura cu un consultant din zona dumneavoastră, pentru că el știe cel mai bine cum să scrie astfel de proiecte și dacă ați avea șanse sau nu. Banii pe care îi puteți primi depind de dimensiunea fermei dumneavoastră și investițiile pe care doriți să le faceți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole