Sprijin de 50.000 EURO pentru tinerii fermieri! Depunerea cererilor incepe ACUM!

Start la depunerea cererilor de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri! Sesiunea de proiecte se desfășoară în intervalul 15 iulie, ora 9:00 – 15 octombrie 2020, ora 16:00 sau până la epuizarea fondurilor alocate acestei sesiuni. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a făcut câteva precizări importante legate de această măsură, în conferința de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Această măsură s-a derulat și pe perioada 2014-2020, tocmai pentru a revigora agricultura în zone care sunt depopulate sau zone care au constrângeri naturale și pentru a preîntâmpina fenomenul de îmbătrânire. Vreau să vă spun că până acum, au aplicat la această măsură 10.230 de beneficiari. Tocmai de aceea, fiind o măsură accesată, banii pentru această măsură s-au consumat, așa că am notificat Comisia și am mutat bani de la alte măsuri neaccesate – încă 43 de milioane de euro pentru acest an”, a subliniat Oros.

Ministrul a mai precizat că, pentru prima dată în acest exercițiu financiar, anul acesta există o alocare distinctă, de 20 de milioane de euro, pentru tinerii fermieri din afara țării.

”De data aceasta am împărțit alocarea în modul următor: 20 milioane euro pentru tinerii fermieri români din afara granițelor țării, care se instalează pentru prima dată ca șefi de exploatație. Sigur, aici o să vedeți în ghid aceleași criterii legate de cursurile pe care le-au absolvit în domeniul agricol, dar și dacă au avut un loc de muncă în țări membre UE sau țări terțe, în domeniul agricol, vor putea să depună cereri de finanțare.

Măsura este de 50.000 euro pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 valoare producție standard și de 40.000 euro pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 valoarea producției standard. Este o sumă forfetară, în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și încă 25% până la finalul implementării proiectului, care durează între 3 și 5 ani, în funcție de cum își fac dânșii planul de dezvoltare”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul conferinței de presă susținute la sediul MADR.

Cererile de finanțare se realizează conform Ghidului solicitantului și a anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe www.afir.info, la secțiunea ”Investiții PNDR” în pagina dedicată submăsurii 6.1, iar depunerea documentației se realizează on-line, pe pagina oficială de internet a Agenției.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole