Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are posibilitatea să acorde 150 de milioane de euro, bani europeni, către fermierii români afectați de criza economică. Valoarea maximă a sprijinului este de 15.000 euro pentru fermieri și 100.000 euro pentru IMM-uri.
Potrivit regulamentului european, sprijinul trebuie să ajungă la fermieri până în 15 octombrie 2023, pe baza cererilor aprobate până în 31 martie 2023.
Conform REGULAMENTULUI (UE) 2022/1033 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 29 iunie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), MADR poate aloca până la 5% din fondurile PNS de tranziție (2021-2022).
Astfel, din cele aproximativ 3 miliarde euro care au fost destinate pentru dezvoltare rurală în perioada 2021-2022, cam 150 milioane de euro ar putea merge către fermieri sub formă de sume forfetare.
Nivelul plăților poate fi diferențiat pe categorii de beneficiari, în conformitate cu criterii obiective și nediscriminatorii.
Fermierii și IMM-urile care vor să acceseze banii trebuie să își desfășoare activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole, și să urmărească cel puțin unul dintre următoarele obiective:
- economia circulară
- gestionarea nutrienților
- utilizarea eficientă a resurselor
- metodele de producție favorabile mediului și climei
Fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, atrage atenția asupra acestui sprijin și spune că noua conducere de la MADR ar trebui să nu piardă și această oportunitate. ”Bani neutilizați de MADR sunt foarte mulți, pentru că nivelul de contractare a măsurilor de sprijin pentru perioada de tranziție este unul foarte slab. Mai mult unele măsuri nici nu au fost încă lansate”, spune fostul ministru.