17 octombrie 2021 - 00:16

Pot legumicultorii să primească sprijin cuplat și ajutor de minimis? Ce spune șeful APIA

Legumicultorii români care cultivă legume în spații protejate vor beneficia anul acesta de două măsuri de sprijin – sprijinul cuplat în sectorul vegetal și programul de ajutor de minimis pentru legume în spații protejate. 

Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a precizat că primele cereri pentru programul de ajutor de minimis au fost deja depuse, iar doritorii mai au timp până în data de 20 iulie să depună cereri.

”Pentru programul de susținere a producției de legume în spații protejate, cererile se pot depune la centrele județene ale APIA până în data de 20 iulie. Această schemă de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, nu are vreo restricție de zonă. Cererile se pot depune pentru culturile de tomate, ardei gras, ardei capia, castraveți și vinete. Plafonul alocat este de 150 milioane lei. (…) Până în momentul de față, în total avem 122 de cereri depuse până acum pentru o suprafață de 40.400 mp”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Întrebat dacă fermierii pot să primească în același timp și ajutorul de minimis, și sprijinul cuplat vegetal, directorul general APIA a răspuns afirmativ, spunând că sunt două măsuri de sprijin diferite.

”Răspunsul este da. Sunt măsuri diferite. Aceste ajutoare de minimis, printre care și fostul program tomata, se acordă prin APIA; Ministerul Agriculturii a hotărât să le transfere de la Direcțiile agricole județene către APIA. Fiind o măsură de minimis, sunt total diferite, nu are nicio legătură cu subvenția pe care o iau de la APIA – sprijinul cuplat. Așadar, se pot înscrie; termenul de înscriere este până la data de 20 iulie inclusiv”, a explicat Adrian Pintea.

    • Bună ziua! Gogoșarul nu este inclus pe lista legumelor eligibile pentru ajutorul de minimis.

Comments are closed.