„Sprijin cuplat” pe cap de… urs! Peste 300 de cereri într-un singur județ

Statul a cam pus-o de mămăligă în problema gestionării populației de urși! Lipsa de măsuri începe însă să coste, căci tot mai mulți fermieri au realizat că pot cere despăgubiri pentru pagubele produse de animalele sălbatice.

Potrivit șefului Direcţiei pentru Agricultură Județeană (DAJ) Harghita, Romfeld Zsolt, suprafeţe însemnate cu porumb siloz au fost distruse de urşi în această toamnă, care au găsit în aceste culturi o sursă ușoară de hrană, informează AGERPRES.

„Porumbul siloz e preferat de aceste sălbăticiuni pentru că, în primul rând, asigură hrană, care e accesibilă foarte uşor şi, pe lângă asta, asigură şi o zonă de protecţie, fiind destul de apăraţi în parcelele de porumb. Acolo nimeni nu îi deranjează, nici nu au curajul oamenii să intră în parcelă şi este favorabil acestei specii”, a explicat Romfeld Zsolt.

Astfel, există suprafețe cu porumb siloz distruse total de urși, pentru că, de cele mai multe ori, fermierii află de pagubele produse abia din imaginile obţinute de la drone pe care le pun la dispoziţie administraţiile locale. După ce comisia de specialişti evaluează pagubele, încep şi recoltarea, pentru a nu rămâne fără niciun fel de producţie, mai spune șeful DAJ Harghita.

Potrivit acestuia, anul acesta numărul cazurilor raportate este mai mare decât anul trecut, pentru că oamenii şi-au dat seama că primesc despăgubiri pentru pagubele produse de animalele sălbatice. Astfel, la nivelul județului Harghita s-au înregistrat până acum peste 300 de cereri de despăgubiri pentru pagubele produse de urși în culturile de porumb.

„La porumb siloz avem cam peste 300 de cazuri în judeţul Harghita, pagube semnalate de către primării. Primăria recepţionează aceste cereri, convoacă comisia compusă din specialişti şi comisia respectivă evaluează această pagubă. (…) În general, parcelele nu-s foarte mari, dar numărul constatărilor e foarte mare, ceea ce ne îngreunează situaţia, având în vedere că aceeaşi muncă o depunem şi la suprafaţă mică şi la o suprafaţă de 50 de hectare. (…) Numărul de cazuri s-a mărit. Acum, nu pagubele s-au mărit, efectiv, (ci a crescut) încrederea în sistem a producătorilor şi oamenii realizează că primesc totuşi o despăgubire la aceste pagube”, a mai spus Romfeld Zsolt.

- Publicitate -

Șeful DAJ Harghita a menționat însă că aceste aceste despăgubiri nu rezolvă mare lucru, iar urșii rămân în continuare o mare problemă pentru fermierii din zonă, care au nevoie de porumbul siloz pentru hrana animalelor.

„Oamenii sunt destul de necăjiţi, având în vedere că aceste culturi au fost înfiinţate cu un scop bine determinat, asigurând baza furajeră pentru efectivele de animale. (…) Producătorul a calculat o anumită producţie şi dacă din producţia asta lipseşte, are probleme cu baza furajeră, deci acum trebuie să asigure din altă parte această bază furajeră. Generează probleme reale şi neprogramate”, a explicat Romfeld Zsolt.

Acesta a menţionat că lanurile de porumb unde urşii produc stricăciuni „sunt chiar lângă localităţi şi şoselele principale” şi în toate zonele unde există teren arabil în Harghita.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

4 COMENTARII

  1. Urmează un sprijin pentru cei care taie ilegal pădurile și urșii ajun sa mănânce mămăligă care oricum nu expodeaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole