Fermierii semnalează specula cu mașini agricole, după aprobarea programului Rabla pentru tractoare

Fermierii se plâng că, după aprobarea programului Rabla pentru tractoare, prețurile la utilaje agricole au luat-o razna, fiind semnalate cazuri în care tractoare care erau vândute recent cu circa 35.000 de euro să ajungă să coste acum 55.000 de euro.

În acest context, mai multe renumite asociaţii de fermieri, printre care Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA, Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli – FRULEG-RO, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – U.N.C.S.T. – BOVICOOP, Asociația Națională a Cooperativelor Agroalimentare din România – COOP RO și Alianța pentru Agricultură și Cooperare – AAC, au adresat la producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de utilaje agricole o scrisoare deschisă în care le solicită să nu mărească prețurile odată cu lansarea anumitor măsuri sau programe de finanţare precum Rabla pentru tractoare.

„Stimate Domnule Președinte,
Stimați membri ai Consiliului de Administrație,

(…) dorim să vă semnalăm următoarele aspecte:

  1. Minimum 35% dintre fermieri riscă să intre în insolvență și ulterior în faliment la sfârșitul acestui an. Acest scenariu sumbru este cauzat de o serie de factori cumulativi, printre care: creșterea exagerată a prețurilor inputurilor agricole, prăbușirea prețurilor produselor agricole, seceta pedologică severă, arșița atmosferică și eventuale investiții care să le aducă un plus trebuie analizate și realizate cu mare atenție;
  2. Extinderea programului RABLA pentru tractoare agricole – Guvernul a aprobat pentru acest program un buget de 100 de milioane de euro, prin care cca 5.000 de fermieri mici și medii vor putea obține câte 20.000 euro pentru a înlocui utilajele vechi şi poluante cu care lucrează în prezent. Fermierii membri în organizațiile noastre ne transmit informații din piață că tractoarele care costau până recent în jur de 35.000 euro vor avea un preț majorat în mod nejustificat la 55.000 euro, plafonul maximal pentru program, făcând astfel accesul fermierilor la acest sprijin să fie unul limitat și mult restrâns, cu un număr redus de beneficiari;
  3. Lansarea și derularea în 2024 a programelor aferente sM 4.1.1 – Investiții în Exploatații Agricole, DR 12 – Investiții în Consolidarea Exploatațiilor Tinerilor Fermieri Instalați și a Fermierilor Recent Instalați și DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, care reprezintă oportunități de finanțare pentru fermierii care doresc să achiziționeze utilaje agricole pentru activitățile din ferme.

În aceste condiții, facem un apel la producătorii, importatorii și distribuitorii de utilaje să evite practicile din trecut prin care odată cu lansarea anumitor măsuri sau programe de acordată ca finanțare, fie au crescut prețurile cu 20-30% dacă ne raportăm la diferențele de prețuri între leasing-ul direct de fermier și prețurile oferite prin diferite programe, inclusiv în Baza de Date a Prețurilor de Referință. De asemenea, adresăm solicitarea de a fi analizate prețurile de leasing și alinierea acestora la prețurile utilajelor din țările din vestul Uniunii Europene (de exemplu, Germania).

Considerăm că este nevoie de un efort din partea tuturor părților implicate ca prețurile de achiziție să fie cât mai mici posibil prin aceste programe de finanțare, diminuate către prețul de achiziție la Leasing în măsura în care este posibil, pentru a sprijini fermierii să traverseze această perioadă grea și să existe o colaborare reciproc avantajoasă pe termen scurt, pentru ca aceste parteneriate între fermieri și producătorii și distribuitorii de utilaje să continue în bune condiții pe termen mediu și lung.

- Publicitate -

Sperăm că veți înțelege situațiile semnalate și veți acționa în consecință pentru a sprijini fermierii pentru continuarea activităților agricole și accesarea în condiții rezonabile a programelor de finanțare pentru achiziționarea utilajelor agricole și preveni apariția situațiilor mai sus menționate”, se arată în scrisoarea adresată de organizațiile de fermieri din România producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de tractoare și utilaje agricole.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole