20 mai 2022 - 07:14

Sorin Minea (Romalimenta): Industria alimentară are mari șanse să intre în FALIMENT

Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) şi preşedintele Angst, unul dintre cei mai importanţi producători de mezeluri din România, avertizează că situația din industria alimentară românească ar putea să devină critică în perioada următoare.

Într-un dialog cu realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, Minea a subliniat că prețurile din ce în ce mai mari ale energiei și gazelor naturale vor avea efecte dezastruoase, iar consumatorii români vor fi cei care, în final, vor trebui să suporte aceste cheltuieli.

”La nivel de patronate și de federație, la ora actuală se discută foarte dur problema. Scăparea de sub control a prețurilor ar fi un dezastru. (…) Dacă le adunăm pe toate, înseamnă o creștere cu 20-30-40% a costurilor. Este imposibil de suportat. Problema este că vom deveni anti-concurențiali pe o piață concurențială, vom ieși din joc. Toată comunitatea europeană care a găsit soluții va avea prețuri mai mici decât noi. În clipa în care comunitatea va avea prețuri mai mici decât noi, vorbim de importuri pentru produsul final, ceea ce va fi dezastruos. Industria alimentară, la ora actuală, are mari șanse să plece la odihnă. Toți sunt în acest pericol.

Dacă gazul crește cu 400-500%, prețurile vor crește, ceea ce este absolut normal. Materiile prime vor fi și ele încărcate cu un extra preț, retail-ul va trebui să crească și el, deci consumatorul final va trebui să le suporte pe toate, plus cheltuielile lui. Vânzările vor scădea dramatic, se va cumpăra ceea ce e mai ieftin și, întâmplător, din afară vor veni lucruri mai ieftine. Nu vorbesc de giganți și de multinaționale, ci de IMM-urile și firmele mari românești. Acestea fie vor da faliment, fie vor trage targa pe nisip un an, doi, trei, zece… nimeni nu știe”, a spus Sorin Minea în direct la AGRO TV.

Potrivit președintelui Romalimenta, industria alimentară are nevoie urgentă de o serie de măsuri de ajutor din partea statului, iar în acest sens a avut mai multe întâlniri cu ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

”Industria alimentară este cel mai mare angajator din România la ora actuală; PIB-ul adus de industria alimentară este mai mare decât ce aduce agricultura; după 1990, industria alimentară a fost prima care a performat. La ora actuală, în pandemie și în criză, industria alimentară are nevoie de retehnologizare, de tehnologie modernă cu consumuri mici, și pentru asta are nevoie de bani. (…) Am avut două întâlniri cu domnul ministru al agriculturii. În prima, am vorbit despre o plafonare a prețului la energie electrică și gaze, iar în a doua am vorbit despre reducerea de TVA. Reducerea de TVA nu duce la scăderea costurilor companiei, ci la posibilitatea cumpărătorului de a cumpăra la același preț care este acum”, a mai explicat Minea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.