Sorin Minea (Romalimenta): ”Sunt gospodării care cresc sute de porci pentru piața neagră”

Pesta porcină africană a decimat efectivele de porci din fermele comerciale, afectând grav acest sector al agriculturii și industriei alimentare. Potrivit președintelui Romalimenta, Sorin Minea, se pare însă că cifrele arată o creștere a porcilor din gospodăriile populației în ultimii ani – un lucru nefiresc, în urma căruia putem trage niște concluzii foarte grave.

”Când a început pesta porcină africană, pe datele statistice, aveam în fermele din industrie peste 4 milioane de porci, iar în gospodăriile populației un milion și ceva. La ora actuală, avem cam 4 milioane în curțile populației, și cam 1-2 milioane în ferme. De data aceasta sunt cifre reale, nu statistice. Sunt oameni care cresc sute de porci neînregistrați, fără, fermă, fără niciun fel de condiții. Nu-i cresc pentru ei și familia lor, ci îi cresc pentru piața neagră”, a subliniat Sorin Minea într-o dezbatere, în cadrul Expo-conferinței Internaționale Meat Milk 2021.

Potrivit președintelui Romalimenta, în ciuda încercării de limitare a numărului de porci din gospodării, autoritățile nu au pus în practică în mod real reglementările legislative, ceea ce a permis dezvoltarea pieței negre. În situația în care lucrurile vor rămâne la stadiul actual, Sorin Minea avertizează că pesta porcină africană nu va dispărea niciodată de pe teritoriul României.

”Domnul ministru Daea, țin minte și acum când ne-am consultat, a venit cu niște soluții foarte generoase. Cei 5 porci, pe care i-a înjurat toată lumea, nu se refereau la faptul că într-un an crește 5 porci, ci că omul poate să aibă în curte 5 porci, că mai mult de atât nu poate mânca. Lipsa reproducției în curțile populației era dată prin lege dintotdeauna, culoarele de protecție din jurul fermelor erau în lege de pe vremea lui Ceaușescu. Toate acestea existau. S-a schimbat Guvernul, a rămas hotărârea cu 5 porci, n-a aplicat-o nimeni, s-a mai revenit odată cu 5 porci, apoi s-a scos pe motiv că nu e treaba Ministerului Agriculturii, ci e treaba ANSVSA, și am rămas exact în situația de la început.

Dacă în așa-zisele gospodării ale populației sunt mai mulți porci decât în industrie, iar pe datele INS-ului a crescut consumul de carne și eu știam că a scăzut, nu cumva chiar a crescut și nu cumva miliardele care le reprezintă industria cărnii sunt împărțite în două? Urmarea este pesta porcină până vom muri. Să ne ferească Dumnezeu să se extindă și gripa aviară”, a mai spus Sorin Minea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. alt nenorocitt care nu re loc in lumea asta de tarani care dupa parerea lui TARANUL ROMAN este cauza tuturor nenorocirilor din tara asta.Dar daca este adevarat ce spune, arata faptul ca taranul poroduce mai curat si mai snatos mai bioooo deca complexele de crestere si ingrasre si mult mai buna carnea decat cea importata .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole