17 octombrie 2021 - 10:15

Sorin Minea, Romalimenta: Dacă vrem să facem un lanţ scurt aşa trebuie să ne facem propriile magazine

minea_nouReprezentantul Industriei Alimentare, Sorin Minea, a protestat faţă de unele dintre prevederile Legii Supermarketurilor şi mai ales faţă de unii termeni folosiţi în aceasta, care îi afectează, în final, tot pe români.

„Atunci când vorbim despre lanţul scurt, uităm magazinele. Dacă vrem să facem un lanţ scurt aşa trebuie să ne facem propriile magazine. S-a spus că nu susţin legea 321, a supermarketurilor, dar, de fapt nu susţin formularea. Definirea produsului românesc este greşită. Se vorbeşte despre produsul românesc ca fiind cel făcut din materie primă românească, dar se uită de produsele făcute tot de noi, din altă materie primă. Noi, cei din industrie suntem cel mai mare angajator,trebuie să fim luaţi în considerare şi să fim lăsaţi să ne facem treaba”, a declarat Minea.

„Apoi, o lege trebuie să fie clară şi aplicabilă. Carnea de porc, noi românii, acoperim 60%  din piaţă, dar noi trebuie să dăm marilor magazine 51%. Cum facem? De unde o luăm? Oricum, 80% din carnea de porc pe care o folosesc, o  iau din România”, s-a întrebat preşedintele Romalimenta, care a cerut mai multă atenţie pentru formularea normelor de aplicare.

El a declarat că nu există companii mari de procesare care să nu folosească cel puţin 50% carne din producţia internă şi că noua lege îi afectează tocmai pe aceşti producători.