Sorin Minea l-a prins cu minciuna pe ministrul Oros, în direct, la TV!

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, l-a prins cu minciuna pe Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Nechita Oros, în direct, la TV, cu ocazia unei dispute verbale care a avut loc cu ocazia expo-conferinței internaționale Meat.Milk de marți, 25 mai 2021.

Schimbul de replici, unul destul de dur, a vizat lipsa de comunicare a șefului MADR vizavi de problemele cu care sectorul industriei alimentare se confruntă în ultimii ani.

Pe de-o parte, președintele Romalimenta susținea că directorul organizației, Mihai Vișan, nu a fost la sediul MADR pentru a discuta cu Oros despre problemele industriei alimentare, iar pe de alta, Oros contraargumenta cu prezența lui Vișan, fără însă să precizeze că întâlnirea a avut pe subiectul documentului de poziție DOR – De Origine Românească al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Redăm mai jos discuția copioasă dintre Adrian-Nechita Oros și Sorin Minea:

Adrian-Nechita Oros: „(…) Tocmai spuneați că cel mic trebuie să facă o anumită cantitate și trebuie să fie într-o anumită locație”.
Sorin Minea: „Cine împiedică Ministerul Agriculturii să respecte legea? Există o lege, domnule ministru. Cine vă împiedică s-o respectați? De ce nu ne-ați chemat niciodată la o discuție? Vedeți că vorbim la televizor, la radio. Noi nu suntem foarte vocali, nu facem grevă, nu venim cu tractoare în stradă, nu înjurăm pe Facebook, nu facem chestii de genul acesta, dar am cerut o întâlnire în care să vă spunem exact care sunt problemele noastre”.
Adrian-Nechita Oros: „Eu m-am întâlnit cu foarte mulți oameni care aparțin industriei alimentare. Cu foarte mulți. Și am fost la ei în fabrici”.
Sorin Minea: „Ne dați un singur exemplu?”.
Adrian-Nechita Oros: „Nu vă dau dumneavoastră exemplu. Am o listă întreagă”.
Sorin Minea: „Eu vă spun și afirm cu ceea ce știu că aceia care se prezintă la dumneavoastră ca reprezentanți ai industriei alimentare o reprezentau în timpul liber. Dumneavoastră n-ați avut niciun dialog (…). Cea mai mare federație de industrie alimentară – sigur, pot să fie 100 care să declare asta -, dar cei care au lapte, carne, tot, apă minerală, bere, tot ce doriți dumneavoastră, este o federație; pot fi și altele, că este dreptul fiecăruia să fie. Federația cea mai mare nu avut niciun dialog cu dumneavoastră. A, că cineva poate veni la dumneavoastră la birou să vă spună ceva, separat, ăla nu reprezintă pe nimeni, se reprezintă pe el. La ora actuală, federația este încă condusă de mine, iar director este Mihai Vișan, alt medic veterinar”.
Adrian-Nechita Oros: „Cu domnul Vișan am avut cel puțin trei sau patru întâlniri”.
Sorin Minea: „Cu Mihai Vișan? Niciuna!”.
Adrian-Nechita Oros: „Haideți că a fost la minister. Și săptămâna asta a fost. Hai să fim serioși”.
Sorin Minea: „Mihai Vișan?”.
Adrian-Nechita Oros: „Da. Domnul Mihai Vișan a fost și săptămâna aceasta. Domnul Mihai Vișan și domnul Pădure… ”.
Sorin Minea: „Apărarea politică pe mine mă lasă rece. Mihai n-a fost la minister, săptămâna asta. Iar chestia asta cu hai să lăsăm treaba, hai s-o lăsăm. Succes în luptă”.
Adrian-Nechita Oros: „Domnule Minea, (n.r. – Mihai Vișan) a fost împreună cu domnul Pădure, care este aici”.

În secundele următoare, Sorin Minea îl sună în direct pe Mihai Vișan și îl întreabă dacă a fost la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ce anume a discutat cu ministrul Oros.

Sorin Minea: „Ai fost la o discuție cu domnul ministru? Ai discutat ceva cu el despre problemele industriei?”.
Mihai Vișan: „(…) Am discutat doar despre proiectul DOR”.
Sorin Minea: „Despre industria alimentară a avut loc vreo discuție la nivelul Ministerului Agriculturii, în ultimul an, Mihai?”.
Mihai Vișan: „Nu, nu”.
Sorin Minea: „«Nu, nu». Ăsta este răspunsul. Proiectul DOR este cu totul altceva”.

Clar prins cu minciuna în ceea ce privește întâlnirile cu reprezentanți ai Federației Romalimenta pe subiectul problemelor grave cu care industria alimentară se confruntă, ministrul Oros nu a mai continuat discuția și a fost „salvat” de organizatorul evenimentului, Ilie Stoian.

Industria alimentară traversează o puternică criză

Într-o interpelare parlamentară depusă de eurodeputatul PPE, Daniel Buda, în 2 iulie 2020, acesta scria că reprezentanții Federației Romalimenta semnalau faptul că industria alimentară traversează o puternică criză, consumul fiind redus semnificativ.

„În această perioadă de pandemie, cetățenii au ales să consume mai puține alimente, dar în aceeași măsură și să arunce mai puțin. În Europa, industria cărnii este afectată considerabil, iar acest lucru este vizibil și în România.

„În toată Europa este vorba de o scădere de 30% în industria alimentară. În acest an, cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane tone, cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani. Preţurile la carnea de porc în Europa, care au fost inițial stimulate de creşterea exporturilor către China, au început acum să scadă. Astfel că preţurile în Franţa şi Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimul an. Apare un surplus, în condițiile în care produsele precum vițeii de lapte se îndreptau în mod normal spre restaurantele selecte din Italia, care au fost închise din cauza carantinei.

„Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea sprijinirii industriei alimentare atât din România, cât și din întreaga Europă?”, menționa Buda în interpelare.

Inițiativa DOR, propusă de Coaliția pentru Dezvoltarea României și Pro Agro, își propune introducerea unei scheme de calitate voluntară (DOR – De Origine Românească), la care să aibă acces producătorii și procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziționat este realizat pe teritoriul României si fabricat din materii prime românești.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole