Sorin Minea face ACUZAȚII DURE: Industria alimentară, afectată de pseudo-patriotismul agricol-industrial!

Industria alimentară românească trece printr-o perioadă cumplită, iar lipsa de măsuri sau, mai rău, măsurile luate după ureche, fără o analiză temeinică a realităților din acest sector, nu fac decât să înrăutățească situația, este de părere preşedintele Federaţiei Patronale Romalimenta, Sorin Minea, citat de AGERPRES.

„Industria alimentară din România nu a primit niciun fel de ajutor până la ora actuală, nici la începutul pandemiei, nici în mijlocul pandemiei, nici acum la scumpirea energiei electrice şi a gazelor. Materiile prime există, dar o parte dintre ele sunt deficitare în România şi din păcate legislaţia apărută în ultimul timp este destul de ambiguă, fiind departe de a aduce înlesniri industriei alimentare. (…) Se vorbeşte tot timpul de deficit fără să spunem chestia reală: avem deficit pentru că nu avem materii prime. Dacă nu avem materii prime toţi vom fi obligaţi să cumpărăm din afară”, a declarat Sorin Minea.

În opinia sa, orice legislaţie făcută în România se aplică numai procesatorilor români, iar acest lucru aduce o majorare a costurilor şi un avantaj doar pentru companiile din UE. Sorin Minea s-a declarat dezamăgit de faptul că, în ultima perioadă, se merge pe un „pseudo-patriotism agricol-industrial”, introducându-se în legislație tot felul de prevederi care aduc mai degrabă prejudicii decât avantaje pentru industria alimentară românească, descurajând atât consumul, cât și producătorii.

„Tot ceea ce ni se aplică nouă, nu se aplică şi celor din comunitatea europeană, care vor avea avantaje. Dacă nu facem o chestie coerentă, riscăm să dispărem de la raft şi nu pentru că are cineva ceva cu noi ci pentru că nu vom mai fi competitivi. Există o tendinţă din ce în ce mai pronunţată de pseudo-patriotism agricol-industrial şi încercăm să armonizăm legislaţia cu tot felul de lucruri care nouă ni se par patriotice şi normale, dar care de fapt creează dezavantaje. Vă dau un exemplu. Nu pot fi accesate fonduri decât dacă materia primă este 70% produsă în România. Cu regret vă spun că eu nu am, carnea (industria de carne – n.r.) nu are 70% materie primă din România, berea nu are, uleiul nu are, zahărul nu are 70%. Deci noi nu producem în România. În acelaşi timp, Comisia Europeană ne permite să venim cu lucruri deasupra legislaţiei europene, este o chestie admisă, dar care se aplică numai pe teritoriul României. Deci toate aceste mici chiţibuşuri cu tentă patriotică se vor aplica pentru producătorii români. (…) Problema este că producătorul este dezavantajat în punctul cel mai periculos: în costuri. Dacă în România preţurile de pornire sunt mai mari decât în restul ţărilor din UE, noi vom fi pe piaţă cu costuri mai mari şi nu va mira pe nimeni că locul va fi luat. Din păcate, costurile noastre sunt mari, impozitarea salarială în România este dramatică, iar consumatorii îşi vor pierde puterea de cumpărare şi se vor duce către produsele ieftine”, a explicat Sorin Minea.

În privința plafonării preţurilor la alimentele de bază, Sorin Minea consideră că este o măsură susţinută de cineva care nu ştie cum funcţionează piaţa.

„Este o intenţie minunată spusă de cineva care habar nu are cum funcţionează piaţa”, a mai spus Sorin Minea, miercuri, în cadrul webinarului „Industria alimentară, între creşterea costurilor şi presiunea importurilor”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole