Sorin Mierlea: „Consumatorii trebuie sa devina comisari de protectie”

În această perioadă o parte din populație a decis să-și facă provizii pentru perioada care va urma, dacă tot stau acasă pentru a evita cât mai mult contactul cu alte persoane. Magazinele s-au cam golit în țară, după ce au circulat zvonuri că situația se v-a înrăutăți. Cu toate acestea, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului InfoCons a declarat în exclusivitate corespondentului AGRO TV de la Iași, Daria Diaconiuc că acum autoritățile publice de control din România ar trebui să își dea examenul de maturitate, și să controleze absolut tot ce înseamnă importul de produse agro alimentare și produse farmaceutice. Mai mult, să controleze depozitarea lor și comercializarea lor pentru a avea siguranță că ceea ce cumpără consumatorul sunt produse conforme.

Sorin Mierlea: Să nu ne trezim cu o stare de sănătate mai proastă sau să ne trezim cu toxiinfecții alimentare sau alte probleme. Consumatorii trebuie să fie mai atenți în momentul în care decid să cumpere mai multe produse, să se uite ce scrie pe eticheta produsului, să cumpărăm cu mai puțini aditivi. Trebuie să fim atenți la termenul de valabilitate, dar și la modul de depozitare. În momentul în care discutăm de produse agroalimentare și nu intră toate în frigider sau cămară, să fim responsabili ca pot fii produse alterabile și ne punem în pericol sănătatea. Consumatorul trebuie să fie în această perioadă un comisar de protecție mult mai atent, iar autoritățile să își facă treaba, să fie prezente 24/24 de ore. Înfloresc pe zi ce trece tot felul de bișnițari care vând tot felul de produse false, dar autoritățile trebuie să fie vigilente, să aducă încredere cetățeanului și consumatorului. Pe cealaltă parte, dacă vorbim de creșterea exponențială a prețurilor, măcar produsele să fie sigure pentru consum.

Reporter AGRO TV: Cum ați putea revizui această politică privind majorarea prețurilor, fermierii români spun că produsele lor nu s-au scumpit mult în comparație cu cele din import.

Sorin Mierlea: Discutăm de o stare de urgență unde statul trebuie să își facă simțită prezența prin mai multe aspecte. Să achiziționeze mai multe produse, să se elimine tot mai mult zona de intermediari, să se monitorizeze prețurile între producător și comerciant, și nu în ultimul rând să se monitorizeze calitatea produsului. 

Reporter AGRO TV: Putem vorbi de o politică de plafonare a prețurilor. Ar ajuta?

Sorin Mierlea: Este obligatoriu o politică de plafonare a prețurilor a produselor de strictă necesitate și a medicamentelor, dar trebuie în același timp eliminați intermediarii și sprijiniți producătorii noștri pe toate componentele, de la haine la mâncare. Astfel, pe fondul acestei crize, ni se aduce în atenție importanța producției interne.

Reporter AGRO TV: Sunt magazine care spun că au în vânzare doar o cantitate de produse pe cap de om. Putem vorbi de o raționalizare?

Sorin Mierlea: Indiferent de mesajul primit, important este să respectăm regulile și să fim mai atenți și responsabili când cumpărăm. În momentul în care vrem să cumpărăm un anumit produs, să citim eticheta, termenul de valabilitate, să nu consumăm produse cu multe substanțe și aditivi în carne și nu numai.

 

Reporter: Daria Diaconiuc
Redactor: Marius Milea

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole