Somnul african – un real pericol pentru sturioni, după ce a invadat zona Deltei Dunării

Ultimele exemplare de sturion din România riscă să fie distruse după ce pescarii din Delta Dunării au prins, în ultima perioadă, mai multe exemplare dintr-o specie invazivă, somnul african (Clarias batrachus), care poate afecta întreaga resursă piscicolă din zonă, a declarat Gyorgy Deak, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM).

Deak a menţionat că prezenţa somnului african în Deltă este un real pericol pentru ihtiofauna zonei.

„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a declarat directorul Gyorgy Deak pentru AGERPRES.

Unul dintre pescarii care au capturat exemplare de somn african s-a arătat convins că somnul african găsit pe Dunărea Veche a scăpat din crescătorii. „E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu inotatoarele din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire şi zilnic găsesc vreo trei”, a afirmat Eduard German, pescar din comuna Crişan.

La curent cu situația este și conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării care a declarat că va face publice pe Facebook imagini cu somnul african pentru a ajuta la capturarea și eliminarea acestuia din zonă.

„Exemplare de somn african au fost capturate şi de pescarii sportivi, dar, în contextul în care ordinul de prohibiţie impune eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale”, a precizat Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

Încă din anul 2006, în apele teritoriale româneşti este interzisă și capturarea de sturion, familie de peşti protejată la nivel internaţional, iar anul acesta prohibiţia a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată.
Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole