Solutii smart pentru irigarea culturilor din sere

Dispozitivele electronice mobile (precum laptop-urile, tabletele sau smartphone-urile) pot fi utilizate, datorită unor aplicaţii software dedicate, la supravegherea irigaţiilor, pentru controlul cantităţilor de apă folosite şi pentru reducerea pierderilor. Aplicaţiile speciale permit utilizarea noilor sisteme de irigaţii, controlate, de exemplu, cu ajutorul unui telefon mobil, atât pe câmp, cât şi în sere. Sistemele de irigaţii inteligente sunt disponibile pentru utilizare intensivă în cadrul unui business agricol, sau sub formă de kit-uri accesibile ca preţ pentru mici sere sau grădini.

Informaţii în timp real despre umiditatea solului

Chiar dacă irigarea unei culturi se realizează în sistemul considerat economic de tip „picătură cu picătură”, funcţionarea continuă a instalaţiilor poate conduce la cheltuieli importante pentru fermier.Noile sisteme inteligente de irigaţii reduc considerabil costurile pentru întreţinerea culturilor.

Valley TrackerSp, Waterbee, Dekalb sau MTI Irrigation2 sunt doar câteva din tehnologiile aflate deja în uz, pentru controlul de la distanţă a sistemelor de irigaţii, prin intermediul dispozitivelor electronice mobile. Sistemele de irigaţii beneficiază în prezent de soluţii tehnogice avansate şi care permit agricultorilor să utilizeze smartphone-urile nu doar pentru controlul deschiderii vanelor, ci şi pentru a obţine informaţii utile, în timp real, despre nivelul umidităţii din sol sau despre necesarul de fertilizanţi pentru culturi.

Potrivit World Wildlife Foundation (WWF), în întreaga lume sunt utilizaţi anual 2.500 miliarde litri de apă pentru irigaţii în agricultură. Astfel, la nivel global, aproape 60% din cantitatea de apă potabilă consumată are ca destinaţie lucrările de întreţinere a culturilor. Din păcate, conform estimărilor WWF jumătate din cantitatea de apă destinată irigaţiilor se iroseşte din cauza tehnologiei clasice ineficiente. O metodă de a controla pierderile se inspiră tocmai din principiile agriculturii de precizie care se concentrează pe execuţia de lucrări pe mici mici suprafeţe şi chiar până la plante individuale din cadrul unei exploataţii agricole. În astfel de situaţii, se pot aplica tehnologii de irigaţii inteligente, controlate de la distanţă, ceea ce conduce la reducerea semnificativă a facturii consumului de apă.

Componentele unui sistem inteligent de irigaţii

Ansamblul tehnologic de irigare inteligentă constă, în principal, dintr-un număr prestabilit, în urma unor calcule riguroase, de sonde inteligente de tip modular, repartizate pe o zonă bine determinatăşi care verifică umiditatea solului de cultură în raport cu variaţiile unor factori de mediu şi care influenţează dezvoltarea şi starea de sănătate a plantelor. Datele colectate prin intermediul sondelor sunt transmise prin tehnologie wireless („fără fir”) spre senzori, prin GPRS (serviciu de transfer de pachete de date) către un serviciu central web. Serviciul web utilizează un soft dedicat pentru analizarea datelor, stabilirea de modele şi furnizarea informaţiilor necesare către agricultori sau alţi utilizatori interesaţi. Rezultatele finale sunt retransmise apoi spre o aplicaţie „prietenoasă” de pe un smartphone sau o tabletă (laptop).

Un astfel de sistem reduce considerabil consumul de apă, permiţând fermierilor să planifice cu precizie ridicată, când şi cât să irige, reducând astfel costurile. Sistemul este unul deosebit de flexibil, adaptabil la condiţii din cele mai diverse (sere, câmp, grădini) sondele şi senzorii sunt uşor de instalat chiar şi fără o pregătire specială. Economiile realizate de un sistem inteligent, in raport cu unul clasic ajung până la 40%. În zona Uniunii Europene, în aproape toate statele, astfel de sisteme sunt utilizate cu succes de către fermieri.

Studiu comparativ

Un studiu comparativ irigaţii inteligente/irigaţii clasice la sere a fost efectuat în Abu Dhabi. Cercetarea a fost efectuată în sere cu sol nedetriorat şi fără salinitate mare, iar apa utilizată a fost de calitate obişnuită, nemodificată. Au fost analizate rezultatele pentru două culturi de seră, roşii şi castraveţi. Rezultatele au fost mai mult decât concludente. În cazul tomatelor, recolta obţinută pe metrul pătrat irigat clasic a fost de maximum 14,13 kilograme,  faţă de 15,85 kilograme pentru irigarea inteligentă. La fel, ăn cazul culturii de castravete de iarnă, recolta pe metrul pătrat irigat clasic a fost de maximum 44,9 kilograme, comparativ cu 48,53 kilograme pentru irigarea inteligentă. Concluzia specialiştilor a fost fără echivoc: irigaţiile inteligente reduc cantitatea de apă utilizată, iar recoltele sunt superioare şi de calitate. Pe ansamblu, s-a ajuns la concluzia generală că irigaţiile inteligente utilizate în sere au o eficienţă mai ridicată cu 10% faţă de irigaţiile clasice.

Potrivit Organizaţiei Naşiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) dezvoltarea durabilă impune utilizarea unor sisteme de irigaţii din ce în ce mai eficace şi precise, iar sistemele de exploatare agricole trebuie să aibăîn vedere prezervarea resurselorde apă. Din aceste motive, spun experţii FAO, se impune intensificarea eforturilor fermierilor şi autorităţilor pentru aplicarea principiilor agriculturii de precizie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole