20 mai 2022 - 08:11

Ce soluții are România pentru menținerea fabricii de zahăr de la Luduș

La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se caută soluții pentru a menține fabrica de zahăr de la Luduș, după decizia Grupului Tereos de a o închide.

În acest sens, ministrul Adrian Chesnoiu a avut luni, 28 martie 2022, o discuție în format online cu reprezentanții sectorului sfeclă de zahăr, se arată într-un comunicat al MADR, remis marți redacției AgroTV.

Pe parcursul dialocului cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr și cu reprezentanți ai Patronatului Zaharului și ai Federației Cultivatorilor de Zahăr, ministrul a transmis că situația fabricii din Luduș, județul Mureș, una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, ce funcționează de peste 60 de ani, este în atenția sa și a echipei de specialiști de la MADR, încă de când a fost anunțată intenția Grupului Tereos de a închide fabrica, la începutul anului 2022.

„Am purtat deja discuții cu omologul meu din Franța, Julien Denormandie, cu privire la această problemă. Săptămâna trecută i-am trimis o scrisoare oficială ministrului francez al Agriculturii prin care i-am adresat rugămintea de a ne comunica dacă reprezentanții Grupului Tereos sunt deschiși pentru a purta un dialog constructiv. Intenția noastră este de a menține integritatea fizică a fabricii de la Luduș în vederea continuării activității de către alți potențiali investitori sau direct de către fermierii interesați”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Potrivit comunicatului, reprezentanții fermierilor care cultivă sfecla de zahăr au solicitat sprijinul ministrului pentru a identifica o soluție astfel încât să poată menține această cultură. În Transilvania se regăsesc circa 500 cultivatori din zona fabricii de la Luduș, care au investit în maşini şi utilaje, specifice cultivării și recoltării sfeclei de zahăr. De asemenea, cultura sfeclei de zahăr joacă un rol important în stabilirea asolamentelor în vederea rotaţiei culturilor, cu impact favorabil major pentru mediu.

Ministrul Chesnoiu a afirmat la finalul întâlnirii cu reprezentanții sectorului sfeclei de zahăr că dorește să mențină un dialog deschis cu aceștia, asigurându-i, totodată, de toată implicarea sa în identificarea unei soluții potrivite pentru activitatea lor, se mai arată în comunicatul MADR.

De asemenea, în cursul lunii aprilie, ministrul se va afla în zona Transilvaniei și va efectua o vizită la fabrica de zahăr de la Luduș.

Sectorul sfeclei de zahăr este susținut financiar de către MADR. Astfel, raportat la anul 2021, pentru cultura de sfeclă de zahăr s-au acordat 1098,43 euro/ha, fonduri repartizate după cum urmează:

  1. a) 95,47 euro/ha pentru plata unică pe suprafață:
  2. b) 5 euro/ha între 1 ha și 5 ha și 48,14 euro/ha peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv, pentru plata redistributiva;
  3. c) 57,89 euro/ha pentru plata pentru înverzire;
  4. d) 46 euro/ha pentru subvenționare motorină;
  5. e) 11,94 euro/ha pentru ajutor național tranzitoriu;
  6. f) 78,13 euro/ha pentru ajutor național tranzitoriu special sfecla ANT 6;

g) 804 euro/ha pentru sprijinul cuplat estimat, în funcție de suprafața eligibilă la APIA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.