17 septembrie 2021 - 16:47

Solutii in vremuri de criza! Ferma de pui, administrata cu telefonul mobil

Fermele avicole pot fi mecanizate şi automatizate. Un tânăr din Republica Moldova este unul dintre primii care și-a dezvoltat o afacere profitabilă, dar și modernă pe care o administrează direct de pe telefonul său mobil. Acesta a pus pe roate o fermă de creștere a păsărilor pentru carne, dotată cu un sistem modern care calculează şi reglează cantitatea zilnică de mâncare şi apă, umiditatea aerului şi temperatura din interiorul halelor, scrie agrobiznes.md.

Totul a pornit de la faptul că încă din copilărie își petrecea timpul îngrijind de păsările pe care le creșteau părinții săi gestionând o fermă de pui.

„Locuiesc în satul Sadova din raionul Călărași la distanță de 80 de km de la fermă, dar datorită sistemului pe care l-am instalat vizualizez tot ce se întâmplă în fermă. Toate investițiile care au fost făcute au fost orientate spre noua fermă, care este dotată cu tehnologii de ultimă generație. Pot să gestionez de la distanță orice proces care se defășoară. De fapt, este prima fermă de păsări de la noi din țară care dispune de un asemenea sistem”, spune Dumitru Gavriliță.

Ferma tânărului este compusă din trei hale de creștere unde 2 hale au capacitatea de 14 mii de pui și una de 10 mii de pui. În total, ferma are o capacitate de producere de circa 200 de mii de capate.

În total, are 5 angajați care lucrează oficial la fermă. De mai multe persoane nici nu este nevoie, după cum spune chiar Dumitru. „Un alt avantaj al aparatajului performant este faptul că, dispune și de utilaje pentru a produce hrana pentru păsări, care la fel este conectat cu halele unde cresc puii, respectiv automatizat aceasta este transportată. Doar la preparare este nevoie de o persoană. Până nu demult eram chair eu cel care mă ocupam de aceasta, dar acum am angajat o persoană”.

Sursa: agrobiznes.md