23 octombrie 2021 - 11:57

Soluţie în cazul reciclării ambalajelor? Vezi ce spune ministrul Agriculturii!

muraturi_borcanMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, consideră că poate fi identificată o soluție în cazul reciclării ambalajelor puse pe piață de industria alimentară românească, primul pas fiind prorogarea termenului de plată, cu o lună sau două, termen care a intrat în vigoare pe 25 ianuarie 2016.

„Eu cred că se poate identifica o soluție, dar cred că trebuie ascultați și producătorii din industria alimentară pentru că ei au cifre, au argumente. În opinia dânșilor este nevoie de continuarea dialogului, altfel se ajunge la un blocaj în care au de ales: fie dau faliment, fie introduc costurile în preț. Legea este în aplicare și ei trebuie să plătească 2 lei /kg de ambalaje.(…) Deocamdată s-a discutat de o proprogare de o lună sau două, până se găsește soluția cea mai bună. Nu pot să mă pronunț dacă se va întâmpla, decizia este la Ministerul Mediului, dar cred că trebuie să se găsească o soluție”, a spus Irimescu, joi seară, la TVR.

Acesta a precizat că producătorilor li se reproșează că au acceptat un preț modic de 65 de bani pe kg de ambalaj în contractele încheiate cu OTR-urile, deși știau că nu se reciclează.

„Premierul a spus că trebuie să discutăm această problemă. Eu am discutat și la Ministerul Mediului și am avut discuții și cu cei de la Ministerul Economiei și al Finanțelor, dar producătorii susțin nu au reușit să ajungă la o înțelegere. Eu cred că se poate găsi o soluție, dacă se găsește puțină întelegere, dacă ne uităm concret la problemă. Există riscul să plătească aceste sume, dar în final să nu se recicleze, nu am nicio garanție, dacă eu ca instituție a statului nu mă asigur că se reciclează. Unde este de fapt problema? Nu a plătit producătorul cât trebuie. Producătorilor noștri, concret, li se reproșează că ei au acceptat, în principiu, un preț modic de 65 de bani pe kilogram deși știau că nu se reciclează, dar trebuia feedback-ul, să vină să spună tu nu ai plătit cât trebuie, nu se reciclează și vom ajunge să fim introduși în infringement de Comisia Europeană”, a explicat șeful MADR.

Patronatele și sindicatele din industria alimentară solicită suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil și controlabil” pentru toți actorii din lanțul de reciclare. (Sursa: AGERPRES)