26 mai 2022 - 05:20

Soluția României la criza îngrășămintelor

Criza îngrășămintelor ridică serioase probleme fermierilor români, dar nu numai. O soluție de atenuare a acestei crize a venit din partea României, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit ce a avut loc luni, 21 februarie, la Bruxelles.

Problema a fost ridicată în cadrul discuțiilor privind situația pieței, ocazie cu care ministrul Adrian Chesnoiu a afirmat că România își exprimă îngrijorarea cu privire la criza energetică ale cărei efecte au început să fie resimțite încă de la începutul acestui an.

„Putem vorbi de o criză sistemică, de fapt, întrucât majorările de preț dintr-un sector antrenează majorări de preț în alte sectoare și toate acestea ajung să ne afecteze pe noi toți, consumatorii finali”, a afirmat ministrul român al Agriculturii.

În acest context, Chesnoiu a arătat că impactul puternic al crizei energetice are repercusiuni asupra sectorului îngrășămintelor. El a explicat că fermierii, mai ales cei din sectorul vegetal, resimt șocul acestor majorări al prețurilor la îngrășăminte și se tem că producția va fi diminuată.

„Producătorii români de îngrășăminte, în dorința de a susține sectorul agricol, consideră că este de interes pentru țara noastră, ca sistemul de comercializare a certificatului de emisii cu gaz de seră să includă sectorul îngrășămintelor chimice. Rugăm Comisia să analizeze această solicitare, pentru a proteja nivelul producției agricole”, a subliniat Chesnoiu.

Soluția propusă de ministrul român al Agriculturii a fost aceea de a se lua în considerare la nivel european ca la comercializarea certificatelor cu efecte de seră să fie inclusă și producția de îngrășăminte chimice, subliniind că dacă nu se iau soluții urgente, UE riscă să crească importurile de îngrășăminte din țări terțe.

Totodată, ministrul a atras atenția că semnalele transmise din toate sectoarele agricole arată că stabilitatea fermierilor este puternic afectată și că multe afaceri fac față cu dificultate provocărilor din piață, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale remis marți AgroTV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.