27 mai 2022 - 02:17

GATA! S-a găsit soluția la criza îngrășămintelor – MICROBII!

ALERTĂ pe piața fertilizanților sintetici! Microbii se pregătesc să preia controlul! Microscopicele organisme vii sunt considerate soluția la imensa criză a îngrășămintelor și la dezvoltarea viitoarei politici mondiale BIO

Fermierii testează microbi pentru a hrăni culturile, pe fondul creșterii presiunii climatice, dar mai ales a escaladării costurilor de producție

Microbii, inclusiv fungii și virușii, sunt cunoscuți de zeci de ani ca tratamente pentru protejarea plantelor de insecte și boli, cu rezultate mixte.

Dezvoltatorii în domeniu s-au hotărât să înceapă însă folosirea lor intensivă ca soluții naturale de a hrăni culturile, menținând în același timp nivelurile de producție ale acestora.

Marile companii tehnologice ale lumii strâng fonduri uriașe, inclusiv cu sprijinul din partea unor mari jucători din agricultura mondială, precum Bayer AG, pentru a dezvolta produse agricole care folosesc organisme vii precum microbi și alge marine pentru a hrăni culturile și pentru a reduce nevoia de îngrășăminte sintetice.

Astfel de produse ar putea ajuta fermierii să reducă aplicările de azot în culturi, reducând riscul poluării căilor navigabile și a producerii de protoxid de azot.

Toate încercările vin în contextul mondial, dar mai ales european de reducere a emisiilor de îngrășăminte. Prin Politica Agricolă Comună asumată de Uniunea Europeană, aceasta își propune să reducă drastic utilizarea îngrășămintelor.

Companiile tehnologice vor să atragă acum fonduri, pe fondul crizei îngrășămintelor cu azot și potasiu, care a dus la escaladarea costurilor producției de alimente.

Dar îngrășămintele microbiene sunt în mare parte nereglementate, cu puține studii despre cât de eficiente sunt în creșterea randamentelor culturilor. Doar câteva state din SUA solicită companiilor să furnizeze date despre eficacitatea unor astfel de produse.

Uniunea Europeană va impune prima sa cerință de eficacitate pentru biostimulatori în iulie 2022, iar Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a publicat deja un proiect ghid pentru dezbatere publică.

Microbii consumă zahăr găsit în rădăcinile unei plante de porumb, grâu sau sorg, producând o enzimă care transformă azotul găsit în aer în amoniac, un nutrient al culturii.

Produsele pe bază microbiană nu generează emisiile mari asociate cu fabricarea îngrășămintelor cu azot și nici emisiile de protoxid de azot create atunci când îngrășământul sintetic se degradează în timp.

O importantă companie americană producătoare de îngrășăminte biologice a lansat vânzările comerciale ale îngrășământului lor microbian încă din 2019 și spune că fermierii îl folosesc pe mai mult de 400 de mii de hectare.

„Microbii care pot fixa azotul din aer în amoniac au fost Sfântul Graal al agriculturii timp de 100 de ani”, spune directorul companiei.

Companiile din domeniu se așteaptă la vânzarea comercială a unui tratament microbian pentru semințe în trei până la patru ani.

Testele de câmp au început anul trecut, iar tratementul microbian își propune să-i ajute pe fermieri să reducă utilizarea îngrășămintelor convenționale cu până la 50%, în următorii 3 ani, menținând în același timp recoltele

Potrivit specialiștilor tratamentele microbiene ale solului ajută culturile să absoarbă mai mulți nutrienți și mai puțină apă și captează și stochează mai mult carbon în subteran.

Potrivit specialiștilor și producătorilor de îngrășăminte, pe fondul creșterilor semnificative ale costurilor cu inputurile agricole, conversia spre tratamentul culturilor cu microbi se arată cea mai bună soluție la orizont pentru fermieri, aceste tratamente putând debloca unii dintre cei mai importanți nutrienți care au fost legați în sol de-a lungul deceniilor.

Europa reprezintă jumătate din piața globală, potrivit Consiliului European al Industriei Biostimulanților. Fermierii europeni au folosit tratamentele micorbiene inițial, în principal pentru producția ecologică și pentru culturi de fructe și legume de mare valoare. Acum, le folosesc din ce în ce mai mult în culturile convenționale, ca răspuns la eforturile Uniunii Europene de a face producția agricolă mai durabilă, scrie reuters.com

Plantele pot susține, de asemenea, creșterea culturilor. Există companii care recoltează alge marine din Oceanul Atlantic și folosesc extracte din moleculele active ale acesotra în produse pentru îmbunătățirea utilizarea nutrienților în culturi.

Accentul global asupra reducerii emisiilor și atenția consumatorilor asupra modului în care sunt produse alimentele au dat un impuls exponential sectorului biostimulatorilor, susțin specialiștii.

Așadar, fertilizanții sintetici vor fi cât de curân istorie! Rămâne de văzut când și cum vor putea și fermierii români face conversia la tretamentele micorbiene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.