SOLUTIA AGRO-FORESTIERA – O VICTORIE PENTRU NATURA SI OM

Eroziunea eoliană și lipsa apei sunt provocări legate de schimbările climatice de zeci de ani în Europa.

Thomas Domin, un fermier german, a găsit o rezolvare la aceasta problema: solutia agro-forestiera. În 2014 el și-a împărțit câmpurile de porumb, ovaz și secară în loturi mai mici, înconjurate de salcam negru, stejar și plopi. Rânduri de copaci au fost plantate în jurul acestora, care au devenit locuri de pasunat pentru bovine si adapost pentru pui si gaste. El are acum în total 7 hectare impartite prin 9 fasii de specii diferite de pomi, care reprezintă 12% din terenurile detinute. Acestea ajută la reducerea problemelor climatice, precum și la obținerea de profituri suplimentare: atât fermierul, cât și natura au câștigat.

Vânturile puternice, solul nisipos și precipitațiile reduse, au făcut ca terenurile lui Thomas să fie vulnerabile la eroziunea vântului. Din aceasta cauza, gestionarea campurilor a fost restricționată de reglementările europene. După introducerea perdelelor de copaci pe câmpurile sale, vântul si-a redus viteza atât de semnificativ, încât restricțiile nu mai sunt aplicate. Câmpurile nu se mai degradeaza de la eroziunea eoliană, iar disponibilitatea apei s-a îmbunătățit semnificativ.  Arborii acționează ca un tampon între terenul arabil și șanțurile de irigare. Rădăcinile lor adânci iau nutrienți din zonele de sol mai adânci sau din apa subterană, care reduce leșierea nitraților. Viteza inferioară a vântului și aparitia zonelor umbrite, conduc la scăderea evaporarii, lăsând mai multă apă pentru culturi.
Animalele crescute liber sunt și ele avantajate: copacii oferă adapost și condiții mai blânde de microclimat.

Thomas:”Am introdus și cresterea puilor, insa a trebuit să ne oprim din cauza problemelor cu păsările de pradă. Vom incerca sa începem un nou ciclu cand copacii vor fi mai mari. „

Sistemele agro-forestiere nu numai ca ofera solutii climatice si sol mai fertil, dar copacii pot oferi si profituri suplimentare.

Thomas: „Plopii sunt exploatați pe post de „culturi energetice” și în curând o sa avem si lemn de înaltă calitate la vânzare: două produse suplimentare pentru fermă. „

În 2014, Thomas s-a alăturat unui proiect inovator privind sistemele agro-forestiere ‘Aufwerten’ („Revalue” în limba engleză), împreună cu două universități, un centru de cercetare, comunitatea locală și o asociație locală de biomasă. Una dintre soluții pe care lucrează, are legătură cu recoltarea și depozitarea lemnului.

Thomas și partenerii săi testează și promovează agricultura durabilă în Germania. El îi invită pe toți cei interesati în ferma sa, grupuri de studenți, fermieri ori politicieni: „sunt bucuros să spun oricui despre solutia agro-forestieră și despre multiplele sale beneficii”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole