Solicitare catre MADR: subventie diferentiata la hectar si subventionarea locurilor de munca

Subvenţie diferenţiată la hectar în funcţie de calitatea solului şi subvenţionarea locurilor de muncă din agricultură, sunt două măsuri necesare pentru sprijinirea fermierilor. Deputatul Marius Sorin Bota a trimis o solicitare ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin care cere introducerea subvenţiei diferenţiate la hectar în funcţie de calitatea solului.

Aceasta se explică prin faptul că la deal, producţia de cereale e mai mică cu 50% faţă de cea de la câmpie, însă cheltuiala la hectar este mult mai mare, pământul fiind mai greu de lucrat. În plus, fermierul occidental se bucură de mult mai mult sprijin din partea statului decât fermierul român, fiind privilegiat comparativ cu fermierul din România.

„De ce este mai eficient fermierul din vestul Europei în condiţiile în care şi în România ferma este dotată tehnologic (cu fonduri UE), iar produsele agro-zootehnice (cereale, lapte, carne, animale vii, etc.), se vând la en-gross cu aceleaşi preţuri (pe bursă). Mai mult, preţul en-detail, la raft, este chiar mai mare la unele produse şi asta în ciuda faptului că puterea de cumpărare e mult mai mică la noi.

Fermierul occidental beneficiază de un fond de salariu de aproximativ 3000 euro (cu taxe incluse), comparativ cu unul român unde rar ajunge la 1000 de euro. Sunt de părere că pe lângă subvenţia la hectar în funcţie de calitatea solului, ar trebui introdusă şi o subvenţie a locurilor de muncă din agricultură, iar cea pe cultură/animal diferenţiată în funcţie de cantitatea vândută cu acte”, a scris Marius Sorin-Ovidiu BOTA, membru în Camera Deputaților.

Statul, prin ministerul de resort, trebuie să ofere soluţii la aceste probleme semnalate, oferind astfel fermierilor şi României o perspectivă şi soluţii în agricultură.

- Publicitate -

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole