17 aprilie 2021 - 15:41

Solarii distruse de furtuna! "A venit ca o tornada. Eram in solar. M-am speriat groaznic"

Zeci de legumicultorii din Matca și-au văzut munca de o viață pusă la pământ. O furtună de doar câteva minute le-a distrus solariile complet. Serele încărcate de legume aflat în pragul culesului au devenit , sub bătaia vântului, mormane de materiale.

”A venit ca o tornadă. Eram în solar. M-am speriat groaznic”, povestea, pe Facebook, un legumicultor din Matca al cărui solar încărcat cu castraveți a fost complet distrus.

Pagubele sunt uriașe, iar cei afectați trebuie să-și reia investițiile de la zero.

”Prin solicitările pe care le-au făcut cetățenii în ultimele ore, sunt câteva zeci de spații protejate puse efectiv la pământ, distruse. Fermierii trebuie să-și reia investițiile de la zero. Aceste structuri de lemn au fost au fost pur și simplu spulberate. A fost un fel de mini tornadă, n-am mai văzut așa ceva la noi în comună”, a spus primarul Nelu Costea.

Comisiile locale de evaluarea a pagubelor deja au fost pe teren, iar astăzi toate pagubele constatate vor fi trecute într-o notă de informare pe care edilul comunei intenționează să o trimită la Minister pentru ca legumicultorii să poată primi despăgubiri.

Solariile distruse erau pline de tomate, castraveți și ardei, iar pierderea poate reprezenta pentru multe dintre familiile afectate chiar falimentul, dat fiind faptul că, în Matca, legumicultura este singura sursă de venit a multor locuitori.

Autor: Marilena Dinu