Într-o intervenție în emisiunea ”Agricultura la Raport”, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, ne-a vorbit despre producțiile de grâu de anul acesta. Potrivit acestuia, în ferma sa, soiul de grâu cel mai performant a depășit 9,7 tone/hectar.
”Am mers pe trei soiuri de grâu. Am mers pe Glosa, care mi-a realizat o producție de la 8.200 kg/hectar la 8.700 kg/hectar. Am pus și soiul de grâu Anapurna, unde am avut între 9.200 kg/hectar și 9.743 kg/hectar. Am mai avut în testare două soiuri de grâu de la Lovrin, Dacic și Biharia. Dacicul este un soi de grâu aristat, n-a făcut decât 7.000 kg/hectar; poate este vina mea, eu fiind adeptul soiurilor cu densități mai mari. Soiul Biharia a fost pe o suprafață de 8 hectare și 13 metri, măsurat fiecare centru și milimetru, și am făcut pe el 9.020 kg/hectar; un soi nearistat, care are 34% gluten și 15,6 proteină. La soiul Dacic am avut 17,5 proteină. Este ceva de remarcat”, a precizat Dimitrie Muscă pentru AGRO TV.
Fermierul a subliniat, încă o dacă, rolul important pe care îl joacă cercetarea în domeniul agricol.
”Să nu uităm un lucru: de la Săulescu, nu prea s-au mai creat soiuri de grâu. Dacă s-ar putea până nu moare să-l clonăm, ar fi extraordinar de bine, pentru că a creat în cavalcadă acele soiuri, Glosa, Miranda, Litera și așa mai departe. Eu am fost îndrăgostit de soiul de grâu Glosa, am și vorbit mult despre el, datorită mie a ajuns să fie 65-70% ca pondere în anii trecuți. Acum, în schimb, am reușit să găsesc acest soi care a fost mult mai productiv. Dacă anul acesta am făcut 9.743 kg/hectar, pot să vă spun că anul trecut am avut 9.800 kg/hectar pe cea mai bună parcelă, deci are un potențial bun”, a mai spus Dimitrie Muscă.
Un răspuns
Să nu-l uităm pe dr. Inginer ITTU Gheorghe care și-a dedicat viața pentru cercetarea și crearea soiurilor de grâu.