Soi rar de cireșe în livada unui buzoian. Ce beneficii are pentru sănătate

Un soi de cireșe tot mai rar de găsit în livezile din România și care, în trecut, creștea în flora spontană, a fost readus în atenția consumatorilor de un producător din Vernești, județul Buzău.

Considerate super fructe, atât pentru gustul deosebit cât pentru numeroasele beneficii pe care le au pentru organismul uman, cireșele amare, căci despre ele este vorba, erau, pe vremuri, extrem de apreciate de către cunoscători, care îl foloseau în special pentru a prepara delicioasa dulceață servită în bucătăria elegantă.

Marian Tudor, proprietarul unei livezi din Vernești, cunoscut pentru soiurile rare de fructe pe care le produce, este singurul care, în această perioadă, își răsfață clienții cu un soi de cireșe amare. În total, în livadă are 8 pomi care acum sunt încărcați de roade.

Fructele au o culoare închisă și sunt foarte mici, aproape de dimensiunea unui bob de mazăre, fiind astfel și foarte greu de cules, însă gustul lor deosebit, amărui, foarte apreciat de cunoscători.

„Eu am adus pomii de la un bătrân din Brașov, în urmă cu șase-șapte ani. Este un soi sălbatic de cireșe amare pe care nu l-am mai văzut la nimeni. Mai sunt cireșe negre, însă au fructele mai mari. Acest soi are niște fructe foarte mici dar foarte gustoase. La noi vin foarte mulți clienți, în general oameni care le cunosc beneficiile, chiar medici, care își culeg singuri fructele”, spune Marian Tudor.

Fac minuni pentru ficat și pancreas

- Publicitate -

Pe lângă gustul deosebit, beneficiile pe care acest soi de cireșe le aduce pentru organismul uman sunt multiple. Cercetătorul Costel Vânătoru spune că sunt foarte bune în special pentru ficat și pancreas.

Cercetătorii străini le consideră adevărate medicamente pentru organism, fie că sunt consumate în state proaspătă, fie sub forma de sirop sau dulceață. De exemplu, sucul de cireșe amare și cireșele amare uscate au mai mulți antioxidanți decât coacăzele și sunt mai puternice decât vitamina E.

Cireșele conțin peste 70% apa (la fel ca organismul uman), restul de 30% fiind format din: complexul de vitamine B (B1, B2, B6), vitaminele A, C, E si PP; minerale și oligoelemente precum: fier, potasiu (220 mg%), calciu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, cobalt.

Potrivit lui Costel Vânătoru, acest soi de cireșe aduce beneficii și mediului, pentru că atrage albinele, fiind un bun ajutor pentru polenizarea celorlalți cireși din livadă,

De asemenea, în trecut, pomii erau foarte căutați pentru industria lemnului.

„În pădurile de la Ciolanu se găseau cireși amari care a fost extrași pentru a fi folosiți în industria lemnului”, a povestit Costel Vânătoru.

Fiind atât de valoroase, cireșele amare au și un preț mai ridicat decât restul soiurilor, astfel că un kilogram se vinde cu 25 de lei, adică dublu față de restul cireșelor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole