16 iunie 2021 - 11:28

ȘOCANT!!! Fermier: „Vine marfa din afara deja etichetata ca produs romanesc”

Fermierul Puiu Ilisiei a declarat în exclusivitate în emisiunea “Agricultura la Raport” de la Agro TV că numărul producătorilor români este în scădere drastică, iar marfa venita din afară poate fi deja etichetată ca produs românesc. Astfel, din cauza importurilor masive cultivatorii de ciuperci din România sunt în derivă, menționează Puiu Iliesei. Dispar unul câte unul din cauza concurenței neloiale.

„În această perioadă unul dintre clienții noștri era sectorul HoReCa care este aproape închis. Noi nu ne putem vinde marfa. Săptămâna trecută nu am avut comenzi și le-am aruncat, până acum nu am vândut nimic. Da, ciuperca este un produs căutat, dar dacă se importă atât de mult… Unii spun că nu se pot pune restricții pentru că este o piață unică. Erau 100-200 de producători acum 4 ani, iar acum suntem doi, eu închid și mai era un producător din județul Olt. Și mai este ceva, vine marfă din afară deja etichetată ca produs românesc. Noi producem 1 tonă de ciupercă pe zi, dar dacă o ții mai mult de 4-5 zile chiar în depozite ea își schimbă culoarea și nici fabrica de conserve nu ți-o mai ia”, a precizat fermierul.

Fermierul a declarat de asemenea că datorită ploilor nu a mai întors culturile de orz și grâu. Aceste culturi dau 2 tone sau 2.3 tone la hectar. Totuși partea calamitată a fost întoarsă și a fost semnănat porumb.

„Noi fiind crescători de animale, suntem interesați de porumb și grâu ca hrană pentru ele. Ne-am dori ca la nivel național să se obțină producții foarte mari. Ne-am dori ca aceste producții să nu se exporte. În felul acesta s-ar obține un preț redus la hrana pentru animale și la produsul finit, la carne. Prețul la furaje a crescut cu 15% și la carne a scăzut cu 20%”, a spus Puiu Iliesei.

Ilisei menționează că este foarte important sprijinul financiar, și toate pârghiile pentru accesarea banilor, dar cel mai mult ar conta vânzarea prodului local, în România.

Autor: Daria Diaconiuc