27 iulie 2021 - 18:56

Soarta Casei de Comert UNIREA, incerta! ”Vremea gostaturilor a trecut”

Casa de Comerț Agroalimentar UNIREA, un proiect inițiat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, ce urma să devină un lanț de 60-80 de magazine cu produse românești, pare că are zilele numărate odată cu instalarea noului Guvern. În conferința de presă susținută la MADR, odată cu instalarea în funcție a lui Adrian Oros, atât noul ministru, cât și noul premier, au declarat că nu sunt susținători ai acestui proiect.

„Vremea Gostat-urilor a trecut. Sigur că, pentru producătorii români, trebuie să asigurăm condiţii egale de acces la piaţă, şi asupra acestui lucru noi am fost susţinătorii unui proiect legislativ care sperăm să fie pus în practică; de altfel, este şi unul dintre punctele care există în programul de guvernare, dar sincer cred că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate. Trebuie reglementări clare de a sigura accesul la piaţă pentru producătorii autohtoni şi, dacă aceste reguli sunt respectate, nu mai este nevoie să refacem gostaturile de odinioară”, a declarat, miercuri seară, premierul Ludovic Orban.

Nici Adrian Oros nu se declară un fan al acestui proiect, susținând că nu este fezabil și nu are impact economic și social. „Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură, nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicaţia a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale şi tradiţionale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiţionale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic şi social”, a precizat noul șef de la Agricultură.

Ministrul Agriculturii a mai spus că, începând cu ziua de azi, va trimite corpul de control pe teren să verifice toate plăţile privind acest proiect, legalitatea în care s-au efectuat, dar și fezabilitatea lui. De altfel, acest lucru se precizează și într-un comunicat remis AGRO TV de către MADR

”Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a avut o întâlnire cu membrii Consiliului de Administrație al Casei de Comerț pentru produse agroalimentare UNIREA S.A., ca urmare a solicitării acestora, în data de 7 noiembrie 2019.

Domnii Sorin Minea, George Sava, Florentin Bercu, Mircea Coșea au semnalat grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerț pentru produse agroalimentare UNIREA S.A.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Nechita-Adrian Oros, a dispus Corpului de control al ministrului efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activități a Casei de Comerț pentru produse agroalimentare Unirea S.A.

Această situație de fapt nu va influența sub nicio forma determinarea noii conduceri a Ministerului de a face politici publice prin care să consolideze poziția fermierilor pe lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare românești și sănătoase.”, se arată în comunicatul trimis de MADR.