18 ianuarie 2022 - 00:25

Se confirmă o situație neplăcută pentru buzunarul consumatorilor de alimente

Pentru a XI-a lună consecutiv, în aprilie 2021, indicele global al prețurilor la alimente (Food Price Index) realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a crescut până la 120,9 puncte, practic cel mai înalt nivel înregistrat din anul 2014 încoace.

În februarie a.c., acest index avea o valoare de 118,9 puncte (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 118,5 puncte).

Potrivit Reuters, care citează datele FAO, zahărul ar reprezenta principala sursă de majorare a prețurilor produselor alimentare.

De altfel, în aprilie, preţul zahărului s-a majorat cu 3,9% faţă de luna precedentă şi cu 60% faţă de perioada similară din 2020, din cauza temerilor privind recolta slabă de trestie de zahăr din Brazilia, în timp ce preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8%.

Preţurile la lactate s-au majorat și ele cu 1,2% în aprilie, iar preţul cărnii cu 1,7%, pe fondul majorării cererii din estul Asiei.

Experții FAO susțin că preţurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu, ca urmare a valului de achiziţii al Chinei şi a livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflaţia.

Această îngrijorare este una pronunţată în special în rândul ţărilor sărace care sunt dependente de importuri şi au plase de siguranţă şi o putere de cumpărare limitate şi care în prezent se confruntă şi cu efectele pandemiei.

Se majorează producțiile de grâu și porumb

Conform aceleiași surse, în actualul sezon se preconizează o creştere a producţiei de grâu şi de porumb.

Concret, estimările FAO spun că producţia mondială de cereale în sezonul 2020 va fi de 2,767 miliarde tone, datele reprezentând o creştere de 2,1% faţă de sezonul 2019.

În sezonul 2021/22, producţia de grâu ar urma să crească la 778,8 milioane tone, fiind anticipată o creştere de 6% a producţiei în Uniunea Europeană.

În aprilie a.c., preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 1,2% faţă de luna precedentă, şi de 26% faţă de perioada similară din 2020. Îngrijorările privind situaţia culturilor din Argentina, Brazilia şi Statele Unite au dus la creşterea preţului porumbului cu 5,7% luna trecută, preţul grâului s-a menţinut în mare parte stabil, în timp ce a scăzut preţul orezului.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În aprilie, acest indice a crescut până la 120,9 puncte.