Piața românească a cărnii cunoaște o situație situație nemaiîntâlnită până acum: prețurile cărnii de pui sunt cu mult peste cea mai consumată carne din țară, carnea de porc.
Prețurile în scădere la carnea de porc amenință puternic sectorul porcin din România, deja pus în genunchi de focarul de pestă porcină africană (PPA).
Potrivit datelor Eurostat, prețurile porcilor vii în România sunt de aproximativ 5 lei (1,00 euro)/kg și 150 de euro la 100 de kilograme în carcasă. Între timp, prețul mediu de pui viu este de 6 lei (1,20 euro)/kg, iar carcasa de carne de pui a ajuns la 200 de euro/100 kg, scrie euromeatnews.com.
„Timp de 20 de ani am lucrat în promovarea industriei cărnii și cărnii și nu am experimentat niciodată o astfel de răsturnare a prețurilor. Este o reflectare a situației dramatice cu care se confruntă sectorul porcin din țară. În prezent, România importă peste 80% din carne de porc consumată pe plan intern și inventarul național în fermele comerciale a scăzut dramatic. De la 14 milioane de porci înainte de criza PPA, România raporta la sfârșitul anului trecut doar 2 milioane de capete de porc în fermele sale. Acest lucru este atipic pentru o piață în care carnea de porc este în mod tradițional principala proteină animală consumată”, a comentat Eugen Capra, CEO CARNEXPO și CARNEXPO Grill.
Diferența se reflectă chiar și în comerțul cu amănuntul, unde carnea proaspătă de pui (și nu neapărat pieptul) concurează în mod clar la prețuri cu cele mai valoroase părți musculare ale cărnii de porc.
În interiorul Uniunii Europene, în urmă cu câțiva ani, România se situa în Top 10 producători de porci ai blocului. Din 2018, însă, declinul sectorului porcin românesc a fost vizibil pentru toată lumea. O combinație între multiple focare de PPA și lipsa de interes a autorităților pentru rezolvarea acestei crize de biosecuritate a dus la situația actuală pe piața cărnii.
În context, însă, merită menționat că UE se confruntă cu o perioadă de supraoferta de carne de porc, deoarece Germania, din cauza propriei crize de PPA, a pierdut accesul la unele dintre cele mai profitabile piețe din lume: China, Filipine, Japonia, Coreea de Sud. Peste 350.000 de tone de carne de porc au fost împinse din Germania către statele membre UE, care se confruntă cu un deficit uriaș de carne de porc, precum România, Bulgaria și Polonia.
În același timp, un alt focar de PPA raportat recent în Italia poate crea un efect de vertij pe piața de porc din UE, scăzând prețurile la niveluri nemaiîntâlnite în ultimele decenii.
Între timp, o presiune constantă a cazurilor de gripă aviară raportate în ultimii ani în sectorul păsărilor din UE a crescut prețurile la carnea de pui, curcan și rață. Din 2020 până în prezent, Polonia, cel mai important producător de păsări din UE, a avut peste 400 de focare de gripă aviară, Franța a raportat 150 de focare doar în această iarnă, Spania este și ea amenințată de răspândirea bolii, în timp ce Italia a sacrificat aproape 4 milioane de păsări în ferme în noiembrie-decembrie anul trecut. Din această perspectivă, o creștere a prețurilor la păsările de curte nu este o surpriză pentru nimeni.
Până acum, sectorul avicol din România nu a fost afectat puternic de gripa aviară răspândită pe tot continentul de păsările migratoare, iar asta poate explica parțial creșterea prețurilor.
Contextul nu este deloc unul favorabil nici pentru crescătorii de animale, mai ales cei din sectorul suin, dar nici pentru consumatori, astfel încât autoritățile române ar trebui să-și facă griji pentru autosuficiența alimentară a țării, mai ales în sectorul proteinelor animale.