23 aprilie 2021 - 08:15

Situatie DISPERATA pentru crescatorii de animale! ”Suntem la limita rentabilitatii”

Fermierul Paul Cristescu din județul Timiș a declarat în emisiunea “Agricultura la raport” de la Agro TV că de câțiva ani situația nu este cea mai bună pentru propria afacere.
 

“Am mai spus-o. Dintr-o vacă noi vrem să dea și lapte, să dea și vițel de carne, să o pui să tragă și la jug. Deci nu mai merge. Și mai este o anomalie – la un moment dat Bălțata românească era linia pe carne și linia pe lapte. Angusul merge și pe carne și pe lapte. Or noi, unde merge mai bine subvenția, mergem și noi. Ar trebui un cadru legislativ mai bine definit. Anul trecut a fost subvenția pe lapte mai mare ca pe carne. Eu am câștigat în măcelărie. E bine” susține Cristescu.

Fermierul Adrian Costin din județul Bihor susține că ar trebui să existe o subvenționare diferită pentru cei care fac performanță din punct de vedere genetic.
 
“Acest sprijin cuplat care se acorda pentru animalele rasă pură cât și pentru metiși și te descurajează, e normal. Acestea ar trebui să fie de anul viitor în funcție de valoarea genetică în condițiile în care noi avem cel mai mic număr de bovine de carne din toate țările Uniunii Europene, rasă specializată. Noi nu avem nici o tradiție. Așa am fost obligați să importăm după revoluție. Din 2015 a crescut importul bovinelor de carne, de când este sprijinul cuplat. Nu putem anticipa, suntem în bătaia vântului” a spus fermierul Paul Cristescu. 
 
Fermierul Costin mai detaliază câteva aspecte extrem de importante pentru cei care cresc vaci și îți doresc să se dezvolte.
 
“Ajutorul de minimis pe noi ne-ar ajuta inclusiv să vindem, nu neapărat să achiziționăm animale, prin programul respectiv. Din cauza acestui virus COVID-19, piața este oarecum blocată. Din cauza secetei pășunile sunt uscate și suntem nevoiți să ținem animalele în fermă, cu furaje și acestea sunt tot mai scumpe. Vom reuși să vindem junicile și nu vom fi nevoiți să le aducem din Franța, Anglia cum s-a mai întâmplat” a menționat Costin. 
 
Autor: Daria Diaconiuc