15 mai 2021 - 11:33

Situatie CRITICA pentru legumicultori: ”Nu vindem nici 10% din ce recoltam”

Nu vei găsi anul acesta legume proaspete româneşti la piaţă. Sau, dacă ai noroc, le vei putea cumpăra la un preţ mult mai mare decât în alţi ani. 

Actuala criză generată de epidemia de coronavirus i-a adus pe legumicultori în pragul disperării. În judeţul Giurgiu situaţia este critică. Oamenii se plâng că înainte vindeau la tarabe în piaţă, iar acum trebuie să livreze la domiciliu cu maşina personală pentru a mai face câţiva bănuţi.

Daniela Balaban, legumicultor în judeţul Giurgiu, spune că pe lângă faptul că aleargă de dimineaţă până seara pe la casele oamenilor, se şi teme de faptul că toată această expunere o va îmbolnăvi pe ea şi familia sa.

“Ca să facem bani să trăim în această perioadă, am scris o postare pe Facebook. Cine doreşte, ne sună şi îi ducem omului un coş cu ce legume vrea el direct la poartă. Păi ce să facem? Avem de toate dar nu avem ce face cu ele. Situaţia este foarte gravă în această perioadă…din toate punctele de vedere.”, spune legumicultoarea Daniela Balaban.

Cu toate aceste eforturi însă, veniturile nu sunt deloc mulţumitoare. Unii oameni sunt încă reticenţi, alţii vor să vadă mai întâi produsele iar ceilalţi sunt nehotarâţi…şi aşa rasplata muncii întârzie să apară.

“Stau să fac 20 de km de acasă până la Giurgiu unde livrăm. Ne învârtim prin oraș și pentru ce…pentru un milion, doua? Nu ne permitem să ne ducem până la București pentru doi lei. Sunt atâția km. Omul nu plătește și transportul, plătește doar marfa și dacă noi o dăm mai scump nu o mai cumpără nimeni. Nu vindem nici 10% din ceea ce recoltăm. Când tragem linie, aproape toată verdeața o dăm la păsări. Sunt pierderi foarte mari. Nu mai vindem cum vindeam o dată.”, a mai adăugat legumicultoarea supărată.

Reporter: Daria Diaconiuc / Redactor: Cristina Ciobanu

Comments are closed.