Situația actuală de la Azomureș – Ce face Ministerul Agriculturii pentru repornirea producției

Compania Azomureș, unul dintre cei mai mari producători de fertilizanți de pe piața din România, a provocat un șoc în sectorul agricol românesc la sfârșitul anului trecut, odată cu anunțarea sistării producției. De atunci, încă nu s-a găsit o soluție concretă pentru reluarea activității, chiar dacă reprezentanții Azomureș se află într-un dialog constant cu Ministerul Agriculturii pentru a căuta soluții.

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Adrian Chesnoiu într-o conferință de presă, Azomureș se afla în discuții cu un furnizor de gaze din Rusia pentru a relua activitatea, însă izbucnirea conflictului din Ucraina a distrus practic orice perspectivă pozitivă în acest sens, iar momentan nu există o soluție concretă pentru furnizarea cantității necesare de gaze naturale pentru reluarea produției.

”Încă dinaintea deciziei companiei Azomureș de a suspenda activitatea, am avut dialog cu dumnealor, și am dialog aproape săptămânal, astfel încât să vedem ce soluții pot fi identificate și cum pot să sprijin reluarea activității unei unități extrem de importante în activitatea de producere de fertilizanți în România.

Principala problemă a Azomureș a fost că nu a găsit pe piața furnizării de gaze naturale o cantitate suficientă pentru a-și asigura necesarul de consum zilnic. Dacă vorbim despre un necesar de consum de 17.000 KWh, au găsit un disponibil de doar 6.000 de KWh la vremea respectivă. Au început apoi tratativele cu o companie de furnizare a gazelor din Federația Rusă, dar evident că urmare a conflictului armat din Ucraina, orice discuție s-a sistat, date fiind și sancțiunile impuse de Comisia Europeană.

Continuăm să căutăm soluții pentru sprijinirea acestei unități de producție, dar toate pârghiile pe care Ministerul Agriculturii le are la dispoziție le-am pus pe masa dialogului constructiv cu această companie”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole