17 ianuarie 2022 - 10:58

Sistem de irigații deplorabil și sute de baraje neexploatate la capacitate maximă

O problemă care apasă de ani buni pe umerii agricultorilor este sistemul de irigații foarte vechi, aproape inexistent. În plus, jumătate dintre bazinele hidrografice sunt în stres hidric, după cum a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Nechita Oros, în cadrul unei conferințe de presă.

”Vorbesc de peste un an si jumătate despre necesitatea ca România să aibă o strategie de gestionare a apei care să fie finanțată corespunzător și care să aibă o logică și o continuitate. Si aici nu mă refer doar la apa pentru irigații, ci la apă ca resursă vitală și epuizabilă în unele zone, așa cum este zona Mării Negre” a declarat Adrian Oros.

Pentru un sistem de gestionare a apei ca la carte este necesară o investiție de 30 de miliarde de euro, conform unei estimări realizate de Banca Mondială într-un studiu privind rezervele de apă din sol și fenomenul deșertificării la nivel european, din 2018. Acest sistem perfect ar include captarea apei, sistemul de apă-canal, apă rezidual, desecare și drenaj.

Pentru captarea apei și sistemul de apă canal, sunt alocate prin PNRR sume importante de 1,3 miliarde euro, respectiv 1,5 miliarde euro.

În România, dintre cele 11 bazine hidrografice, 5 sunt in stres hidric, iar două sunt în deficit accentuat. Resursa actuală de apă utilizabilă este de 38,4 miliarde metri cubi/an. De asemenea, disponibilitatea apei dulci este de 1,93 metri cubi/cap de locuitor, pragul de stres fiind la 1,7 metri cubi/capita, a dezvăluit ministrul de resort. Adrian Oros a vorbit și despre costurile cu despăgubirile pentru inundații.

”66% dintre corpurile de apă au o stare ecologică bună sau foarte bună. Din acest punct de vedere stăm foarte bine. Avem, în schimb, un risc mare la inundații. Suntem pe locul 3 în topul european, după Polonia și Cehia. Costurile privind despăgubirile inundațiilor anuale sunt de 150 milioane de euro. Avem 246 de baraje mari, dar niciunul nu poate fi exploatat la dimensiunea inițială, pentru că se află într-un anumit stadiu de nefuncționalitate. Avem un sistem de irigații vechi, care ar ar trebui să deservească 3 milioane de hectare. Am irigat anul trecut 500.000 de hectare. Avem un sistem de desecare/drenaj de 2,8 milioane hectare, mai ales în partea de vest și nord vest a țării” a susținut ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cadrul conferinței.

Programul național de reabilitare a infrastructurii principale, adoptat prin lege în 2015, a avut o alocare bugetară de 1 miliard euro. În perioada 2017-2019, s-au cheltuit 528 milioane lei (176 milioane de lei/an). În 2020 și 2021, bugetul a fost majorat până la 300 de milioane de lei/an. În paralel, pentru infrastructura secundară, Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 prevedea o alocare de 436 milioane euro.