28 mai 2022 - 00:40

Sistem de hibridizare solara pentru reducerea costurilor

Cinci producători portughezi de plante medicinale au dezvoltat un sistem de uscare solară care reduce costurile de energie cu până la 70%.

În 2014, cinci producători de plante medicinale portugheze și-au unit forțele pentru a forma ferma de plante organice „Sub Soare”, ceea ce le-a făcut cel mai mare exportator portughez de plante aromatice și medicinale. Pentru a economisi costurile de energie în procesul de uscare a plantelor, unul dintre fermieri a început o cooperare cu un inginer local. Aceasta a dus la crearea unui sistem inovator de uscare solară.

„Cu cele 34 ha de teren, suntem cel mai mare exportator de plante din Portugalia. Cultivăm diferite tipuri de ierburi, precum ardeiul gras, menta, cimbru și tarhonul francez ”, spune Gonçalo Costa Martins, fondatorul companiei care a dezvoltat noul sistem de uscare solară.

„Toți am absolvit diferite domenii; De exemplu, sunt un arhitect peisagistic. Datorită crizei economice profunde din Portugalia, am decis să ne unim și să începem o fermă în plante aromatice și medicinale. Acest lucru a funcționat bine. Cu toate acestea, trebuie să facem față mai multor provocări. Acestea includ concurența producătorilor care solicită prețuri mai mici pentru ierburile lor, dar și din țările cu salarii mai mici, precum Europa de Est și Africa de Nord. ”
Costuri energetice mari

„La început am avut o problemă la uscarea plantelor noastre. Costurile de energie pentru uscare au fost destul de mari. Am început să mă gândesc la modalități mai puțin costisitoare de a face acest lucru, astfel încât să nu influențeze prețurile ierburilor noastre. Așa a apărut ideea pentru uscătorul solar pe care l-am numit Black Block. ”

Sistem hibrid de uscare solară

„Ideea este un sistem hibrid de uscare solară care utilizează atât energie solară cât și electrică. Uscarea se face în containere reciclate, vopsite negru, izolate cu un perete nou și acoperite de foi de policarbonat. Acest lucru transformă containerele în camere de uscare. Recipientele noastre hibride folosesc o sursă de energie auxiliară și pot reduce costurile de energie cu până la 70%. În plus, avem și containere care se bazează pe energia solară. ”

Senzorii colectează date privind temperatura și umiditatea

Mai mulți senzori din containere colectează date despre temperatură și umiditate. Aceste date sunt analizate în timp real de un program automat care controlează toate echipamentele. Prin urmare, parametrii mediului de uscare pot fi stabilizați la niveluri optime. Acest lucru duce la un proces de uscare de înaltă calitate, cu o economie maximă a costurilor cu energia. Sistemul poate fi accesat local sau de la distanță de la un computer, tabletă sau smartphone.

De către și pentru fermieri

„Sistemul a fost creat de fermieri și pentru fermieri. Noi, în calitate de parteneri ai companiei Under the Sun, am dorit să avem un uscător care să conducă la rezultate de înaltă calitate, consecvente și fiabile, astfel încât să putem produce ierburi uscate de bună calitate. În cele din urmă am reușit să finetăm optim acest sistem, astfel încât să-l putem continua ca afacere, pe lângă Under Sun. Este uimitor că am putea oferi pieței agricole o soluție inovatoare de uscare. ”
„În mod surprinzător, am câștigat premiul pentru inovație EDP (Energias de Portugal), care ne-a ajutat foarte mult să continuăm cu acest proiect. Deci, ceea ce a început inițial ca o soluție pentru a economisi costurile de energie în Under the Sun, s-a dovedit a fi o nouă afacere de succes ”, concluzionează Gonçalo.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.