Nici bine nu a început intens promovatul proces de culegere de date din teritoriu, parte a Recensământului General Agricol (RGA) demarat la data de 10 mai 2021, că deja au și apărut problemele.
Concret, potrivit precizărilor directorului Direcţiei Agricole Județene (DAJ) Bihor, Nicolae Hodişan, de joi, 27 mai 2021, din Colegiul prefectural, 45 de recenzori din cei 751 angajaţi prin contract de servicii nu şi-au deschis până în prezent tabletele, deşi RGA a început de mai bine de două săptămâni.
„După data de 10 mai, a fost necesară înlocuirea a 21 de recenzori şi a unui recenzor-şef din motive obiective, solicitate de consiliile locale. Datele centralizate marţi arată că, în județ, au fost înregistrate 13.888 de chestionare, adică 13,47%. Avem însă, din păcate, 45 de recenzori care nu au completat niciun chestionar. Iar luni, 188 de recenzori nu aveau tabletele deschise. Numărul lor a scăzut semnificativ la 45. În Oradea, 11 recenzori nu au completat chestionare. La Nojorid, niciun recenzor nu a completat chestionare şi nici nu îşi cunosc recenzorul-şef, care ar fi pus de faţadă”, a declarat Hodişan, citat de Agerpres.
La rândul său, prefectul Dumitru Ţiplea a recomandat conducerii DAJ ca, în situaţia în care, până la finalul săptămânii, nu se aduc la zi toate interviurile, toate chestionarele, să fie reziliate contractele cu aceste persoane.
„O să vă rog să le reziliaţi contractele. Este inadmisibil. De luni toţi recenzorii trebuie să fie în teren. Contractele sunt la dvs, nu la mine”, a punctat prefectul.
Potrivit datelor prezentate de directorul Direcţiei de Statistică Bihor, Dana Paşc, privind organizarea recensământului agricol, în cele 101 UAT-uri din judeţ există 103.040 de exploataţii agricole, pentru operarea datelor fiind recrutaţi, instruiţi şi dotaţi 642 de recenzori, 108 recenzori şefi şi un coordonator pe judeţ.
Prefectul a precizat că o normă de trei exploataţii pe zi pentru fiecare recenzor nu este un efort atât de mare.
„Am stabilit că avem şi trebuie să urmărim 1.700 de exploataţii pe zi, sub această limită nu admit să coborâm. Înţeleg că judeţul Bihor este un judeţ agricol şi este mare. Avem un număr mare de exploataţii agricole pe care trebuie să-l gestionăm, dar avem şi număr mare de recenzori. Trebuie să accelerăm ritmul”, a continuat prefectul.
Directorul Hodişan şi-a exprimat încrederea că, în cele 51 de zile ce au rămas, până pe 31 iulie, vor reuşi să redreseze situaţia, astfel încât, la final, Bihorul să se plaseze în lotul fruntaş.
RGA, runda 2020
Întregul proces are la bază prevederile Regulamentului 2018/1091 (UE) al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind statisticile agricole integrate, aplicabil în toate statele Uniunii Europene, completate cu legislația națională aprobată pentru acest recensământ.
Activitățile de pregătire și organizare a colectării datelor au fost realizate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), alături de Institutul Național de Statistică (INS), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), împreună cu structurile teritoriale ale acestora și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
Acest proces a vizat organizarea activității la nivel central și teritorial, angajarea personalului suplimentar, selecția, recrutarea și angajarea recenzorilor, recenzorilor-șefi și coordonatorilor, elaborarea instrumentarului statistic, sectorizarea teritoriului localităților, efectuarea recensământului de probă, asigurarea infrastructurii IT și a aplicațiilor informatice pentru colectarea și prelucrarea datelor, personalizarea materialelor auxiliare și popularizarea recensământului.
Tabletele necesare colectării datelor din teren sunt asigurate de către STS, care găzduiește și sistemele hardware şi software necesare pentru colectarea şi prelucrarea datelor de recensământ, asigurând totodată mecanismele de securitate privind transferul de date şi cel de administrare a resurselor.
Proces de sectorizare a teritoriului
În vederea asigurării condițiilor necesare recenzării exploatațiilor agricole, comisiile comunale, orășenești, municipale și ale sectoarelor municipiului București pentru recensământ sub coordonarea comisiilor judeţene și a municipiului Bucureşti pentru recensământ, precum şi secretariatelor tehnice ale acestora au efectuat procesul de sectorizare a teritoriului prin împărțirea localităților în sectoare şi secții de recensământ, pe baza instrucțiunilor și normelor elaborate de Secretariatul Tehnic Central și aprobate de către Comisia Centrală pentru recensământ.
„Prin Recensământul General Agricol se dorește a se realiza o imagine exhaustivă a caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole, indiferent de mărimea acestora. Datele și informațiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafețelor agricole și/sau de la deținătorii de animale conform regulamentelor europene referitoare la agricultură, la nivelul întregii exploatații agricole pentru toate locațiile în care se utilizează suprafețe agricole sau se dețin efective de animale. În anul 2022, când toate datele vor fi prelucrate, vom avea informațiile și datele care vor caracteriza structura agriculturii din România”, a explicat ministrul Adrian Oros.
Recensământul va asigura date statistice comparabile între statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numărul de exploataţii agricole, suprafaţa totală a terenurilor utilizate pentru agricultură, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere, dezvoltarea rurală.
De asemenea, rezultatele obținute vor constitui baza de eșantionare pentru anchetele structurale de tip selectiv din agricultură, în perioada intercenzitară, precum şi pentru efectuarea altor cercetări statistice specifice privind producția vegetală și animală.
„Datele statistice sunt vitale pentru cunoașterea realităților din agricultura românească. Fără acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii în viitor”, a declarat domnul Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.
În urma activității de sectorizare a teritoriului, prin care s-au stabilit numărul de sectoare și secții de recensământ, au fost recrutați și angajați cca. 17.500 de recenzori, 3.700 de recenzori șefi și 42 de coordonatori care vor desfășura activitatea de recenzare în toate unitățile administrativ teritoriale.
„Ministerul Afacerilor Interne a fost și rămâne deplin implicat în organizarea și desfășurarea recensământului general agricol, alături de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de Institutul Național de Statistică și de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Pe lângă contribuția sa în cadrul Comisiei centrale, Ministerul Afacerilor Interne asigură și coordonarea activității instituțiilor prefectului. Complementar exercitării rolului său de reprezentant al Guvernului pe plan local și de conducător al serviciilor publice deconcentrate, prefectul îndeplinește și sarcinile stabilite prin lege pentru buna desfășurare a recensământului.
Printre acestea aș aminti doar constituirea comisiilor județene și a municipiului București, coordonarea verificării și actualizării registrului agricol ori asigurarea comunicării publice, inclusiv prin intermediul site-ului instituției prefectului. Suntem în legătură permanentă cu doamnele și domnii prefecți și subprefecți, pentru ca problemele semnalate să fie gestionate și rezolvate cu celeritate, în scopul derulării în cele mai bune condiții, a recensământului general agricol”, a spus la rândul său Irina Alexe, secretar de stat MAI.
Nu în ultimul rând, general-locotenent ing. Sorin Bălan, directorul STS, a adăugat că instituția pe care acesta o păstorește susține acest recensământ prin asigurarea sistemelor IT&C care ne aduc cu un pas mai aproape de digitalizare, de tehnologiile moderne.
„Acesta este avantajul pe care azi îl avem spre deosebire de acum un deceniu. Suportul tehnic pus la dispoziție de instituția noastră constă în sisteme și aplicații informatice, mașini virtuale pentru prelucrarea datelor, mecanisme de securitate și conexiuni securizate de date, echipamente mobile distribuite în toată țara, call-center pentru sprijinirea activităților și instruirea operatorilor, mecanisme eficiente de management tehnic. Astfel, este asigurat un proces eficient și modern de achiziție și centralizare a unor informații complexe și transmiterea acestora în sistemul informatic central”, a menționat Bălan.
Instruiri etapizate
Totodată, în luna aprilie 2021 au avut loc instruiri în mai multe etape cu personalul implicat în colectarea datelor din teritoriu, instruiri efectuate de către reprezentanții direcțiilor teritoriale de statistică din fiecare județ și din municipiul București, în colaborare cu cei ai direcțiilor agricole județene și a municipiului București.
Modul de desfășurare al instruirilor a fost diferit de la un județ la altul, în funcție de incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 la nivel local. Instruirile cu prezență fizică a personalului de recensământ s-au desfășurat cu respectarea legislației în vigoare în contextul pandemic actual.
Datele colectate la recensământ vor fi utilizate exclusiv în scop statistic. Informațiile furnizate de către respondenți vor fi prelucrate respectând confidențialitatea statistică și vor fi diseminate de către Institutul Național de Statistică în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare, fiind imposibilă identificarea directă sau indirectă a persoanelor fizice sau juridice vizate.