Sibiul a primit titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru 2019

mancareLa sfârșitul lunii iulie, la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT), organismul care administrează platforma Regiune Gastronomică Europeană, a fost depus oficial dosarul de candidatura al Regiunii Sibiu pentru titlul de Regiune Gastronomica Europeana in anul 2019.
dosarul de candidatură este precizat și bugetul estimat al programului pentru perioada 2017-2019, în valoare totală de 8.659.200 EURO. Acesta este format în majoritate din finanțările acordate de Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și Primăria Mediaș prin agendele culturale și agenda comunității a Municipiului Sibiu. De altfel, în anul 2019 agendele culturale cofinanțate de cele trei entități menționate vor fi alcătuite din proiecte din domeniul culturii gastronomice. Bugetul este completat și prin cotizațiile pe care partenerii în acest proiect le vor plăti Asociației care va gestiona programul Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019.
Obiectivele generale asumate prin aceasta candidatura sunt:
— ‘STIMULAREA DEZVOLTĂRII ECONOMICE SUSTENABILE prin exploatarea patrimoniului gastronomic al regiunii și abordarea integrată a comunităților locale, educației, culturii și mediului de afaceri’. Cu alte cuvinte, se dorește dezvoltarea economică a regiunii prin utilizarea tradiției sale culinare și prin producția de alimente, dezvoltarea afacerilor mici care să aducă prosperitate comunității, dar și educarea locuitorilor în sensul valorificării acestui potențial.
— ‘CONSOLIDAREA IDENTITĂȚII GASTRONOMICE A REGIUNII în context european prin implicarea și recunoașterea importanței culturii gastronomice în rândul populației’. Regiunea Sibiului are deja o identitate din punct de vedere al tradiției gastronomice și din punctul de vedere al produselor.
— ‘CONTRIBUȚIA DIRECTĂ PENTRU ASIGURAREA PE TERMEN LUNG A SECURITĂȚII ALIMentare, dezvoltarea măsurilor de adaptare și reducere a efectelor schimbărilor climatice și mentenanța rezilienței comunităților locale’. Resursele de hrană de calitate sunt limitate, iar un consum responsabil al acestora contribuie la asigurarea viitorului comunității. In acest context, Regiunea Sibiului are avantajul unor resurse importante în prezent, dar sunt necesare măsuri pentru asigurarea continuității lor.
Aceste obiective se reflecta în proiecte care se vor inscrie in urmatoarele arii prioritare precum:

  •  Cultură și diversitate gastronomică
  •  Legătura urbanului cu ruralul
  • Crearea si susținerea IMM-urilor in domeniul gastronomiei
  •  Educație și sănătate
  •  Sustenabilitate
  • Agenda digitală

Consortiul care a propus, sustinut si care vor gestiona acest program este format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primaria Municipiul Mediaș, Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu si Asociația Județeană de Turism Sibiu .În plus, peste 80 de companii, institutii si organizatii din Sibiu și din întreg județul și-au declarat susținerea pentru acest program. In numele Consortiului, Programul va fi implementat de catre Asociatia Judeteana de Turism Sibiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole