21 septembrie 2021 - 16:47

SI BINE SI NU PREA. O ECHIPA DIN CADRUL DAJ TIMIS A VERIFICAT STAREA DE VEGETATIE A CULTURILOR

O echipa din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Timiş, condusă de prof. dr. Doru Petanec, a făcut o inspecţie în câmp, joi 18 aprilie, pentru a constata starea de vegetaţie a culturilor.

„Grâul se prezintă foarte bine după ploile de la jumătatea lunii aprilie, venite la timp. Are 25 -30 cm înălţime şi a trecut de al doilea internod. Este un pic stresat din cauza nopţilor friguroase de 4 grade, dar acum se încălzeşte vremea şi o să explodeze în vegetaţie. Orzul este mai mare. E mai maturizat, fiindcă în 10 -15 iunie trebuie să se recolteze. Imediat îi apare spicul”, a spus prof. Petanec, reprezentant DAJ Timiș, în județ fiind 130.000 de ha semănate cu grâu .
„Rapiţa care nu a fost întoarsă arată, de asemenea, foarte bine. A început să înflorească. Din 20.000 de ha, 10.000 de ha a fost întoarsă, din cauza secetei din toamnă”, a adaugat profesorul Petanec.

În Timiş sunt 130.000 de ha semănate cu grâu .

Porumbul a răsărit foarte bine şi are 2-3 frunze, pe cele 90.000 de ha. Mai sunt terenuri de semănat, până se va ajunge la 190.000 de ha.

“La fel, porumbul se prezintă bine după ploaie. Urmează erbicidarea şi fertilizarea de primăvară. Totuşi sunt unele zone – Variaş sau Dudeştii Vechi – unde a plouat mai puţin. Era nevoie de mai multă apă. Pe microzone a plouat diferit. De la 40 -50 de litri, cât a fost în luna aprilie, în unele zone au fost sub 20 de litri la ha. Raportat la seceta care a fost, era nevoie de 50 -60 de litri la ha, pentru a satisface nevoia de apă a solului”, a spus profesorul Petanec.