20 septembrie 2021 - 05:12

Si-au lasat carierele pentru a-si urma pasiunea: painea traditionala, ca pe vremuri

Doi tineri din Constanţa încearcă să-i convingă şi pe braşoveni că pâinea frământată ca pe vremuri, la covată, cu maia, apă, sare, făină şi vin poate fi mai gustoasă şi mai sănătoasă decât cea pufoasă, albă, aducând, în oraşul de sub Tâmpa, proiectul lor de suflet – o brutărie tradiţională, în care reînvie reţetele de pe vremea bunicilor, transmite AGERPRES.

Ioana şi Matei au renunţat la carierele lor în domeniul marketingului şi vânzărilor şi şi-au transformat pasiunea într-un business, astfel că, azi, coc pâine – cu cartofi, mălai, seminţe de in, prune sau carne – şi cozonaci, “în familie”, pentru toţi cei care vor să mănânce sănătos sau pur şi simplu le este dor de aromele din copilărie.

În lansarea proiectului lor la Braşov, “Moara Veche”, cei doi l-au avut alături pe chef Radu Zărnescu, preşedintele preşedinte Asociaţiei profesionale Euro-Toques România, membră în European Chefs Community. Acesta a vorbit despre rolul gastronomiei tradiţionale şi, totodată, importanţa consumării unor produse naturale, făcute din ingrediente corecte.

“La ora actuală, toată lumea este obişnuită cu trendurile de pe piaţă. Uniunea mondială a bucătarilor a lansat recent un trend privind întoarcerea la tradiţii. Este foarte importantă pentru noi, ca şi profesionişti, în primul rând pentru căutarea ingredientelor naturale, oferite de producătorii locali, care, prin îngrăşăminte, prin plantă, nu transmit, ulterior, organismului uman diverse stări negative şi boli până la urmă”, a spus acesta.

Potrivit lui, beneficiile consumului acestor produse locale nu se opresc doar la sănătatea consumatorilor, ci îi ajută și pe fermierii și producătorii din ale căror produse se fac mâncărurile tradiționale

“Dacă obişnuim consumatorul să utilizeze produse locale, îi ajutăm şi pe fermieri, producători. Ei, la ora actuală, stau la mâna noastră. Dacă nu au clientelă, se duc în altă parte sau renunţă. E important să ne uităm la alte ţări, precum Franţa, Italia, care şi-au sprijinit fermierii indiferent de subvenţii. Iar dacă vorbim de sectorul turistic, este foarte important ca noi să le oferim turiştilor ce avem noi, românii. Ce sens ar avea ca eu să gătesc, la Braşov, somon? Aici avem păstrăv de Făgăraş şi avem multe alte ingrediente pe care le oferă solul braşovean”, a mai adăugat Radu Zărnescu.