21 ianuarie 2022 - 07:22

ȘI ALBINELE AȘTEAPTĂ AJUTOR DE LA BUCUREȘTI

2016 a fost cel mai slab an apicol din ultima jumatate de scol – avertizează apicultorii din zona de vest a României, care au participat in Arad, la un târg de profil.

Vremea nefavorabila si folosirea insecticidelor de catre fermieri sunt principlele cauze ale unui an apicol dezastruos. Pierderile sunt atit de mari incat apicultorii asteapta măsuri din partea autorităţilor. O alta durere a pastorilor de albine este legata de legislatia interna a felului in care se face etichetarea produsului in magazinele romanesti.

In majoritatea cazurilor mierea este importata, iar specificatiile nu exista sau sunt scrise cu binecunoscutele litere scrise extrem de mic. Calitatea mierii romanesti este de necontestat, iar acest fapt se regaseste si in pretul de la raft. Din pacate din cauza unor disfunctionalitati in comunicarea dintre fermieri si a apicultori albinele au fost aduse in culturi tratate chimic, fapt ce a dus la mortalitati mari in stupine. O alta problema ridicata a fost legata de nerespectarea retelor pt tratametele culturilor, retete in care fermierii nu tin cont de explicatiile producatorilor.