SFECLA ROSIE, UN REMEDIU MINUNE

Cunoscută din timpuri ca fiind „protectoarea” ficatului, noile studii arată că sfecla roşie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism și oferă energie şi vitalitate pe parcursul unei zile.

Sfecla reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folaţi, mangan şi potasiu și  este o sursă consistentă de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru şi fosfor. Studiile arată că acest lucru se datorează componentelor sucului de sfeclă, care ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Se pare că sucul de sfeclă ajută organismul să răspundă mai bine la diferite sarcini, balansând nivelul de oxigen consumat, crescând nivelul de rezistenţă al corpului.

Sfecla roșie a fost clasificată drept una dintre cele mai puternice legume antioxidante aflându-se în top 10 cele mai sănătoase legume.  De asemenea, este și una dintre cele mai bogate surse de glutamină, un aminoacid esențial pentru sănătatea și menținerea tractului intestinal. Încă din vremurile străvechi această rădăcinoasă era cunoscută și folosită, spre exemplu, se credea că atunci când un bărbat și o femeie mâncau din aceeași sfecă roșie, se îndrăgosteau pentru totdeauna. Tot atunci, partea rădăcinoasă se mai folosea ca un medicament pentru tratarea tulburărilor dureroase la acel moment, cum ar fi durerile de cap și de dinți. Studiile au arătat în timp că nivelurile ridicate de antioxidanți unici și de agenți antiinflamatori găsiți în sfeclă ar contribui la reducerea riscului pentru multe tipuri de cancer.Alte studii au analizat efectul sucului de sfeclă roșie asupra tensiunii arteriale. Acesta ajută la evitarea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Studiile afirmă că alimentele bogate în nitrați, cum ar fi sfeclă roșie, pot ajuta la supraviețuirea atacului de cord.

La fel ca multe legume modene, sfecla roșie a fost cultivată mai întâi de romani. Până în secolul XIX,  a avut o valoare comercială mare atunci când s-a descoperit că sfecla poate fi transformată în zahăr.  Cu o valoare nutrițională excepțională, sfecla roșie  poate îmbunătăți performanța atletică și creșterea fluxului sanguin.