28 iunie 2022 - 12:39

Dr. Ing. Marius Roman, sfaturi pentru înființarea unei plantații pomicole

O livada de pomi fructiferi are o durată de viața de zeci de ani, însă orice greșeală făcută la înființarea plantației poate avea consecințe. Cei care vor să se aventureze în înființarea unei plantații pomicole trebuie să țină cont de câteva elemente esențiale precum zona, calitatea terenului, speciile și soiurile alese.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Dr. Ing. Marius Roman, administratorul unor pepiniere pomicole impresionante în județele Ialomița și Călărași, cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul horticol. Iată ce sfaturi oferă acesta pentru înființarea unei plantații pomicole.

”În ceea ce privește partea aceasta de pomicultură, ideea este să fim atenți când înființăm o plantație pomicolă, cu ce material săditor o înființăm, cu ce specii, cu ce soiuri, ca să fim siguri că în zona respectivă există cerere pentru produsele respective. Degeaba avem producție dacă nu avem unde să o vindem. Este foarte dificil să fii singur într-o anumită zonă, să produci un anumit fruct și acolo să nu ai piață de desfacere.

După aceea, este foarte important să știm exact cum ne gândim să valorificăm producția. Ori o vindem la poarta fermei sau în piețe, situație în care trebuie să cultivăm un număr cât mai mare de specii și soiuri, să avem o producție eșalonată, să ne fie ușor și cu recoltatul, și cu transportul, și cu valorificarea. Dacă ne gândim să vindem în sistem en-gros, mergem pe o singură specie, pe un soi care știm că merge foarte bine în zona respectivă atât din punct de vedere al culturii, dar și pe partea de valorificare.

- Publicitate -

Încurajez toți producătorii să vină cu magazin la poarta fermei. Trebuie noi să educăm consumatorul. Bineînțeles că și noi trebuie să urmărim ceea ce își dorește consumatorul și să venim în sprijinul lui, dar trebuie să creăm și noi o anumită educație a consumatorului, să-l educăm să vină la noi la poarta fermei. Spre exemplu, noi am organizat aceste zile ”recoltează-ți singur”. La specia mur, acum 3 ani, nu a fost un rezultat spectaculos, dar acum nu vă ascund aspectul că la 1,4 hectare de mur, nu mai avem mure să punem la dispoziție cererii care este pentru acest fruct la poarta fermei”, a precizat Dr. Ing. Marius Roman.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.