Sfaturi pentru înființarea unei livezi de prun: Investiția pornește de la 5.000 euro/hectar

prunihghgCultura prunului este o tradiție în țara noastră, însă afacerea cu prune  și înființarea unei plantații de pruni nu sunt activități tocmai simple, în care trebuie ținut cont de anumiți factori. Mai mult, business-ul cu prune nu implică recuperarea investiției din primul an, ci abia după ce exploatația este pusă pe picioare și intră pe rod, pomicultorul poate să își facă planuri de profit.
Potrivit inginerului Marius Roman, doctor în științe pomicole, în acest moment, o persoană care dorește să își înființeze o livadă de pruni trebuie să ia în considerare în primul rând dacă dorește să înceapă un business cu aceasta, sau o face doar de plăcere sau pentru consum propriu.
Prețul pentru hectarul de livada
În primul rând prețul este mult mai avantajos dacă înființezi livada pe o suprafață mai mare decât dacă face acest lucru pe o suprafață mică pentru că principalele costuri nu sunt reprezentate de materialul săditor, ci de investiție ”Prețul minim pe hectar este între 5 – 7.000 de euro/ha și 15.000 de euro/ha, dar de exemplu, dacă livada se întinde pe o suprafață de 10 hectare acest preț scade și se apropie mai mult de minim, deoarece trebuie achiziționat un singur generator de curent, trebuie realizat un singur foraj pentru irigații și așa mai departe”, a explicat inginerul Roman.
Plantațiile de prun se înființează pe pantele interioare cu expoziție nordică, nord – vestică și vestică. Odată cu desfundatul la adâncimea de 30-40 cm, în sol se încorporează 40 – 60 tone de îngrășăminte organice, 200-350 kg de îngrășăminte minerale complexe la 1 ha. Distanțele optimale de plantare a pomilor sunt de 6×4, 6×3 m (420-556 copaci la hectar). Pe aceeași parcelă se plantează 3-4 soiuri de prun, astfel alese ca să se polenizeze reciproc și, eventual, să aibă aceeași epocă de înflorire și coacere. Se plantează 4-6 rânduri de fiecare soi. ”La respectarea strictă a tehnologiei de producție, plantațiile de prun asigură recolte de 10-25 tone de fructe la hectar, după intrarea lor în plină producție (anul 7-8 după plantare). Pentru calculul veniturilor s-a folosit recolta medie la hectar de 15 tone. Această recoltă este caracteristică începând cu anul 2-3 de rod, atunci când pomii intră în perioada de plină producție”, explică și dr. Andrei Zbancă, specialist din Republica Moldova. (Integral pe agrointel.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole