28 mai 2022 - 01:55

Serele autonome, solutia cresterii productiei de legume in extrasezon

Universitatea și cercetarea din Wageningen (WUR) și Tencent vor organiza cea de-a doua ediție a provocării internaționale de sere autonome în care echipele multidisciplinare din întreaga lume vor folosi inteligența artificială pentru a produce de la distanță legume. Scopul este de a explora modul în care inteligența artificială poate produce legume cultivate cu efect de seră într-un mod cât mai eficient. 21 de echipe internaționale s-au înscris pentru provocare, iar doar 5 dintre ele vor fi listate pentru experimentul de creștere a serii reale bazat pe rezultatele hackathonului.

Sere autonome

21 de echipe cu cca. 200 de membri din 27 de naționalități vor participa la eveniment, printre care: Van der Hoeven, Keygene, Hoogendoorn, Ridder Group, Delphy, 30 MHz, Achmea, Tomatoworld, Syngenta, Plant Lighting. Alți participanți lucrează în companii start-up sau companii la scară largă, de ex. Samsung, OMRON. Și unii dintre participanți sunt cultivatori cu multă experiență practică, de ex. Greenco, T&G Global, Fermele Unite. Dintre cele 21 de echipe doar 5 vor fi preselecționate pentru realizarea experimentului în sine.

Cele 5 echipe preselecționate vor avea la dispoziție fiecare câte un compartiment cu efect de seră pe site-ul Bleiswijk de cercetare al Universității și Cercetării Wageningen. Aceștia vor fi provocați să producă cea mai bună recoltă posibilă și cel mai mare randament posibil, cu utilizarea minimă a resurselor precum energia și apa și intervenția umană minimă cu utilizarea inteligenței artificiale.

Câștigătorii acestei provocări vor fi anunțați în timpul Greentech 2020.

Expertiză în horticultură sau inteligență artificială?

În general, echipele au membri cu experiență în horticultură sau inteligență artificială. Un număr relativ mare de doctoranzi participă la provocarea de la diferite institute de cercetare și universități, de ex. Academia Chineză de Științe Agricole, Institutul de Automatizări, Academia Chineză de Științe, Universitatea China Agricultură, Universitatea Peking, UC Davis, TU Delft, Universitatea din Utrecht, Universitatea Națională de Agricultură din Vietnam, Universitatea Politehnică din Valencia, Universitatea Kagawa, Universitatea Națională din Seul, Universitatea din Gand, Universitatea Aarhus, Universitatea din Columbia Britanică și, bineînțeles, și din Wageningen University & Research în sine. La această ediție, două echipe din fosta provocare din 2018 vor participa din nou, AiCU și The Automators (fosta parte a The Croperators).

Sunt necesare mai multe sere pentru a produce mâncare

Potrivit WUR, în viitor vor fi necesare mai multe sere pentru a produce alimente: „sere autonome și agricultura digitală la distanță pot ajuta la alimentarea mai multor persoane cu produse bogate în vitamine și minerale, cresc securitatea alimentară și produc mai multe legume cu mai puține resurse precum apă și energie. Se realizează progrese semnificative în domeniul automatizării, tehnologiei informației și inteligenței artificiale care îi vor ajuta pe cultivatori să analizeze și să proceseze informațiile și să ia decizii mai bune”.

Difuzare în direct

Ședința de deschidere în care vor fi prezentate toate echipele și regulile, va fi transmisă în direct între orele 9: 00-12: 00 pe 12 septembrie pe canalul YouTube al WUR Greenhouse Horticulture. Ceremonia de premiere, în care vor fi anunțate cele 5 echipe preselecționate, poate fi urmată de la 15: 00-16: 00 pe data de 13 septembrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.