20 ianuarie 2022 - 04:00

Senatul a votat in favoarea vanatorii de ursi in anumite conditii

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinergetic, prin care ursul a fost inclus pe lista animalelor care pot fi vânate în anumite perioade ale anului, vreme de 5 ani, informează AGERPRES. Propunerea legislativă a fost inițiată de un grup de parlamentari PSD și a fost aprobată cu 68 de voturi pentru și 13 abțineri.

Conform actului normativ, perioadele în care pot vi vânați urșii sunt 1 aprilie – 30 mai și 1 septembrie – 1 decembrie. Cuantumul despăgubirilor în cazul faptelor ilicite este de 20.000 de euro în perioadele când vânătoarea este permisă și 40.000 de euro în afara lor. 

„Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizaţii prin care populaţia de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului – să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România”, a declarat pentru AGERPRES, senatorul UDMR Tanczos Barna.

El a mai subliniat că nu există vânătoare în prezent, ci doar intervenții în cazul urșilor care au generat deja pagube sau au atacat oameni. Potrivit acestuia, ar fi de bun augur revenirea la un program de optimizare a populației de urși, similar cu cel care a existat până în 2016.

Senatorul USR Mihai Goţiu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de amendamentul adoptat. Emanoil Savin, senator independent, l-a invitat, însă, pe acesta în curţile caselor din Buşteni, pentru a-și da seama de pericolul prezentat de urși.

„Decizia de a da liber la vânarea urşilor s-a făcut printr-o mârlănie. Timp de mai multe luni, la Senat s-a aflat în discuţie o propunere legislativă de modificarea a Legii Vânătorii, cu puncte care vizau compensarea fermierilor afectaţi de distrugerile cauzate de animale sălbatice. La finalul discuţiilor din comisii, în ultimul moment, ieri, la Comisia pentru Agricultură, şi astăzi, cu doar câteva minte înainte de începerea şedinţei Senatului, la Comisia pentru Ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, s-a adăugat un ultim amendament, prin care Ursul (Ursus arctos) este scos din Anexa nr. 2 a Legii Vânătorii, cea cu lista speciilor protejate, şi adăugat la Anexa nr. 1, cea cu specii la care vânătoarea e interzisă”, a explicat Mihai Goţiu, citat de AGERPRES.

Documentul adoptat de Senat mai reglementează și modul despăgubirilor acordate în urma pagubelor produse de animalele sălbatice. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, pentru o decizie finală.