Semnal pentru micii fermieri: Pregătiți proiectele pentru finanțarea de 50.000 EURO

Linia de finanțare ”DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni” va fi lansată anul acesta, în luna octombrie, conform calendarului estimativ publicat recent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Totuși, consultanții îi sfătuiesc pe micii fermieri să se pregătească din timp, pentru a putea depune proiectele în primele zile.

Interesul pentru finanțarea de 50.000 de euro, prin intervenția DR-14, este uriaș, motiv pentru care se așteaptă depunerea unui număr foarte mare de cereri. Din acest motiv, apelul de proiecte ar putea fi închis după primele 5 zile, dacă se va depăși pragul financiar impus de AFIR.

”AFIR a anunțat că DR-14 se va lansa în toamnă. Nu aș vrea să fiu negativist în ceea ce privește lansarea măsurii, consider că se poate lansa și mai devreme de această estimare, pentru că este o măsură foarte așteptată. Ce vreau să spun este că va fi o măsură supralicitată la maxim. Dacă DR-22 este supralicitată 550%, cred că DR-14, la cât este de așteptată, va fi 2000%”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

De aceea, consultanții spun că micii fermieri trebuie să aibă toate documentele pregătite pentru când va începe depunerea proiectelor.

”Cei care vor să aplice, e bine deja să înceapă să intre în discuții cu consultanții, pentru că nu mai țintim termenul de depunere de 1 lună sau 3 luni de zile. Vorbim doar de primele 5 zile. La orice apel de proiecte pe orice program de finanțare, unde s-a îndeplinit baremul de 170%, se oprește aplicația, numai că în primele 5 zile nu se poate opri. Deci în acele prime 5 zile trebuie să depui proiectul, de regulă. Dacă vii la consultant înainte cu 3 zile, nu o să aibă timp să-ți facă documentația”, a precizat consultantul Neluțu Dogaru.

Bugetul alocat intervenției DR-14 este de 108 milioane de euro, iar micii fermieri pot obține un sprijin de maximum 50.000 de euro/fermă, cu o rată de finanțare de 85%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole