Semnal de la Bruxelles pentru fermieri – Cine va trebui să reducă folosirea pesticidelor

pesticide agricultura Europa neonicotinoide

Deși Comisia Europeană vrea să impună măsuri drastice de reducere a consumului de pesticide pe teritoriul Uniunii Europene (UE), situația s-ar putea să nu fie chiar atât de gravă pentru România, în final. Potrivit lui Achim Irimescu, ministru ministru plenipotențiar cadrul Reprezentanţei României la UE, propunerile Comisiei ar putea fi mult diluate în forma finală, mai ales că statele membre, aproape în unanimitate, resping propunerile actuale.

”Nu trebuie să uităm un lucru: Comisia Europeană nu este legiuitor. Ea are inițiativă legislativă, dar legiuitorul este Consiliul și Parlamentul European. Or cele două instituții au respins categoric această propunere. Mai mult, chiar în interiorul Comisiei Europene am avut o reacție foarte bună, domnul comisar Wojciechowski a publicat o listă în care România este cu 0,57 kg de substanță activă pe hectar, cel mai redus consum de pesticide din Uniunea Europeană.

Comisia a propus ca în medie, în Uniunea Europeană, să se reducă cu 50% consumul de pesticide. În cazul României, ar fi 35%. Sigur, România nu este de acord cu așa ceva și am refuzat categoric. Chiar într-o conferință recentă la care am participat, un fost comisar a recunoscut, Comisia stabilește niște ținte care nu se ating niciodată. Acum noi știm că dacă îți dorești ceva, propui cât mai mult, ca să obții mai puțin, dar să obții ceva. Cu certitudine, aceeași abordare a fost și la Comisie, pentru că în final tot se va reduce cu ceva”, a precizat Achim Irimescu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea care ar putea fi consecințele pentru fermierii români, Irimescu a precizat că România nu dorește sub nicio formă reducerea consumului mediu de pesticide pe teritoriul țării, însă fermieri care folosesc cantități de pesticide mai mari decât media europeană, vor fi nevoiți să le reducă.

”Abordarea noastră a fost următoarea: media europeană este de 2,5 kh/hectar. Dacă am în România fermieri care utilizează peste 2,5 kg/hectar, atunci trebuie să reducă și ei, dar să nu reducem de la media României, care oricum e cea mai joasă. În condițiile în care țările din Europa de est produc cu cele mai puține pesticide, este incorect să aplici o astfel de reducere. (…) Eu am spus care sunt provocările lansate de Comisie, dar nu înseamnă că se vor întâmpla. Eu sunt absolut convins că, în final, propunerile vor fi mult diluate”, a mai subliniat Achim Irimescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *