Marele organizațiile de mediu (Declic, Greenpeace, Agent Green și alte 24) trag un semnal de alarmă referitor la o prevedere din Codul Silvic dezbătută în Camera Deputaților! Potrivit comunicatului oficial al organizației non-guvernamentale Declic, Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților dezbate, luni, 29 iunie 2020, eliminarea prevederii din Codul Silvic care impune oricărei companii procesatoare de lemn din România să nu prelucreze mai mult de 30% dintr-o anumită specie de arbori. Această prevedere va favoriza, în mod evident spun organizațiile, marile companii de prelucrare a lemnului.
Potrivit coordonatorului campaniei Declic, Roxana Pencea Brădățan, „Piața neagră a lemnului furat va crește. HS Timber”. Marele companii de prelucrare a materilelor lemnoase ar putea cumpăra din nou aproape tot ce este scos la licitație legal. Acest lucru i-ar obliga pe restul procesatorilor autohtoni și pe cei care au nevoie de lemn de foc să cumpere de pe piața neagră, transmite Roxana Pencea.
Prevederea anti-monopol a fost adoptată în 2015. La acel moment, Declic, Greenpeace, Agent Green și alte 24 de organizații s-au mobilizat pentru a cere deputaților să adopte legea și să respingă rectificarea propusă de președintele Iohannis. Au fost organizate proteste în București, Cluj și multe alte localități din țară și Diaspora.
Necesitatea acestei modificări a venit din faptul că trei mari companii multinaționale dominau piața românească la achiziția de material lemnos. În aceste condiții, producătorii autohtoni și cei ce depindeau de lemnul de foc pentru încălzire erau defavorizați la achiziție.
Modificarea definiției materialului lemnos, dezbătută în Parlament, ar putea duce la mascarea tăierilor ilegale de păduri
Tot luni, Comisia de Agricultură va discuta și modificarea definiției materialului lemnos. În prezent, definiția din Codul Silvic a lemnului nu include și tocătura, rumegușul, brichetele, cheresteaua încleiată, diferitele furniruri, plăcile aglomerate, lătunoaiele și alte resturi. Astfel, acestea nu sunt urmărite prin sistemul SUMAL de trasabilitate a lemnului, ceea ce contribuie la mascarea tăierilor ilegale de păduri, spune organizația.
În luna mai, Senatul a votat acestă modificare a Codului Silvic și a completat definiția materialului lemnos [3]. Inițiativa legislativă are la bază o investigație Declic [4] despre cadrul legal deficitar. În prezent, comercializarea și transportul tipurilor de lemn nedefinite corespunzător se pot realiza ca și când ar fi orice altă marfă. Numeroase tăieri ilegale de pădure au loc tocmai pentru că arborii tăiați ilegal pot fi vânduți ca peleți, plăci, tocătură și nu trec prin filtrele de control ale autorităților.
Ultimul cuvânt asupra definiției materialului lemnos îl are însă Camera Deputaților, cameră decizională. Tocmai din acest motiv, cu ocazia dezbaterii, Comunitatea Declic va înmâna membrilor Comisiei de Agricultură cele 48.700 de semnături ale petiției Lege pentru pădure, nu pentru hoți.
“Definirea precisă a materialului lemnos ar strica planurile mafiei lemnului, prin urmare sunt scoase acum de la sertar prevederi mai vechi, precum limita de 30%, care i-ar ajuta totuși să taie și să pună pe piață pădurea tăiată ilegal,” a completat reprezentantul Declic, Roxana Pencea Brădățan.
“Industria mobilei și micii antreprenori din construcții sunt cei care au nevoie de atenție, nu vânzătorii internaționali de cherestea. Suntem sub asaltul schimbărilor climatice, trebuie să stocăm carbon și apă în sol. Cetățenii vor case verzi în care lemnul să fie folosit cel puțin 20 de ani, nu să alimenteze goana după resurse cumpărând mobilă care se strică în 3 ani. Pe scurt: nu mai tăiați pădurile pentru exportul de scânduri!”, a conchis Ciprian Gălușcă, Greenpeace România.