Semnal de alarmă tras de fermieri! Prețurile la cereale vor exploda

Seceta a decimat culturile agricole ale fermierilor de anul acesta, cu precădere în zonele de sud, sud-est și est ale țării. În acest context, agricultorii din Moldova spun că prețurile la cereale vor fi mai mari, cel puțin în zona lor. Fermierii trag un semnal de alarmă și susțin că le e foarte greu și nu fac față situației actuale. 

„Cu siguranță, prețurile la cereale vor fi mai mari decât în anii precedenți. Dacă anii trecuți producțiile medii depășeau 7,5 tone sau 8,5 tone, în acest an avem ferme întregi unde valoarea totală este de doar 2,5 tone. Este de așteptat că prețurile cel puțin pe zonă să fie mai mari”, spune un fermier din județul Iași. 
 
Cezar Andrei Musteață, fermier din comuna Țibănești, județul Iași, spune că în acest an sunt cele mai mici recolte. În acest context, pe lângă recoltele deja slabe din cauza condițiilor meteorologice, fiecare greșeală făcută de fermieri pe câmp îi poate costa scump.
 
„Arșița și-a spus cuvântul pe culturile de primăvară. Noi avem o fermă de familie și lucrăm de peste 20 de ani în domeniu. Noi știm că la 5 ani mai este un an rău adică trebuie să vii cu bani de acasă, e o provocare mare. Seceta arătă măiestria inginerului. Când ai precipitații, multe greșeli îți sunt iertate. Dar în contextul de anul acesta, orice greșeală se vede în producție și implicit în profit”, a explicat pentru AGRO TV inginerul din comuna Țibănești, județul Iași. 
 
Grâul, porumbul, floarea soarelui au recolte mici. Când se trage linia în ceea ce privește profiturile obținute de fermieri la culturile de cereale, va fi cu minus pentru mulți, iar cei mai fericiți dintre fermierii din zonele afectate vor fi pe 0, adică măcar nu vor avea datorii la stat sau la cei care îi ajută să lucreze suprafețele de pământ pe care le dețin. 
 
Autor: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole