Semnal de alarmă pe piața mondială: Taxe de 40% la exporturile de ceapă!

Un nou semnal de alarmă privind prețurile alimentelor la nivel mondial vine din India, care va impune până la 31 decembrie taxe de 40% la exporturile de ceapă, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Măsura, cu efect imediat, a fost anunțată la sfârșitul săptămânii trecute de ministerul indian de finanțe în încercarea de a îmbunătăţi disponibilitatea legumei pe plan intern.

În India, rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iulie la 7,44%, de la 4,87% în iunie, în timp ce inflaţia pentru produsele alimentare a atins 11,5%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020.

În ultimele luni, preţurile la roşii, ceapă, usturoi, vinete, mazăre şi ghimbir au crescut de peste două ori pe piața din India. Aceste produse sunt printre cele mai folosite în alimentația din cea mai populată ţară din lume, astfel încât o creştere a preţurilor poate declanşa proteste masive. De altfel, unele partide politice la putere în India au și pierdut alegerile pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, care, alături de roşii, este unul dintre produsele esenţiale în alimentaţia de zi cu zi.

Analiștii Reuters apreciază că preţurile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile băncii centrale de a stimula creşterea economică şi a menţine sub control inflaţia.

Potrivit unor oficiali de la Departamentul Meteo, India spre îndreaptă spre cea mai uscată lună august din ultimii mai bine de 100 de ani, din cauza precipitaţiilor reduse. Nivelul scăzut al precipitaţiilor ar putea afecta randamentele culturilor de vară, de la orez la boabe de soia, ceea ce va duce la creşterea preţurilor şi la un nivel ridicat al inflaţiei pentru produsele alimentare. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole