Într-o perioadă în care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lucrează pentru a selecta proiectele câștigătoare pe numeroase linii de finanțare cu fonduri europene, se pare că acest proces nu se desfășoară întotdeauna corect. O serie de abuzuri comise de inspectorii AFIR în procesul de selecție au fost reclamate de consultantul Cosmin Măglaș, în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit consultantului clujean, unii inspectori AFIR abuzează de puterea de decizie pe care o au asupra proiectelor depuse de fermieri și resping anumite proiecte în mod incorect, argumentând prin invocarea unor condiții care nu se regăsesc în niciun ghid de finanțare.
”Cred că trebuie să tragem un semnal de alarmă în ceea ce înseamnă atitudinea AFIR față de solicitanți și față de consultanți, în calitate de parteneri instituționali. Este o rugăminte pe care aș dori să o adresez Ministerului Agriculturii și Ministerului Fondurilor Europene: stimați colegi, consultanții sunt partenerii dumneavoastră instituționali. Împreună trebuie să gestionăm fondurile europene pentru absorbție 100% a acestora în România. Solicitanții nu sunt hoți, sunt oameni care doresc să aplice pentru fonduri europene, cu bune și cu rele, iar hoți sunt doar aceia care sunt dovediți în acest sens de către sistemul judiciar din România.
În ultimele două luni au fost în desfășurare evaluările pe două mari axe de finanțare: DR-20 și DR-22, din partea AFIR, și pe DR-15 în ultimele două săptămâni. Semnalele sunt următoarele: li se transmite solicitanților, de către inspectorii sau consilierii AFIR, că pe consultant îl doare undeva de proiectul lor, că nu contează dacă este finanțat și, mai mult, stimații noștri colegi din AFIR adaugă condiții la ghidul solicitantului. Vă dau un exemplu din DR-15: Pentru a efectua lucrări în regie proprie, trebuie să îți asumi asta prin bugetul proiectului și atât, nu trebuie ca la momentul depunerii să ai o fermă funcțională care conține utilaje agricole. Găselnița unui expert AFIR a fost că nu poți să-ți realizezi gardul în regie proprie pentru că nu ai tractor. Mi se pare strigător la cer”, a subliniat Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.
Mai mult, consultantul susține că reprezentanții AFIR, unii dintre ei aflați chiar în funcții de conducere, iau în derâdere breasla consultanților și îi vorbesc pe aceștia de rău chiar în fața beneficiarilor.
”Noi știam faptul că își depășesc atribuțiile experții AFIR, dar până în acest moment a fost cumva decent, în sensul de sprijin al fermierilor. Or în momentul în care vin combinate loviturile către solicitant, inclusiv cu loviturile adresate consultantului, nu mai este doar o depășire a atribuțiilor, este un abuz. Stimați colegi, țineți cont că noi, consultanții, suntem parteneri instituționali, nu sclavi ai AFIR. (…) Faptul că s-au deprofesionalizat instituțiile statului este o realitate. Azi, într-o discuție cu un director OJFIR care nu știa că sunt consultant, am auzit expresia ‘consultanții sunt o specie aparte, din ăia cu cornițe’. Pentru mine este noaptea minții să aud așa ceva de la un om care se pretinde conducător de instituție publică”, a mai subliniat Cosmin Măglaș.
De altfel, nu este pentru prima dată când abuzurile comise de inspectorii AFIR sunt sesizate în spațiul public. Cu câteva luni în urmă, fermierul Alin Luculeasa a fost aruncat în pragul falimentului după ce reprezentanții AFIR l-ar fi acuzat pe acesta că a creat condiții artificiale pentru a eluda fonduri europene. Între timp, fermierul își caută dreptatea în instanță, iar prima instanță de judecată i-a dat un verdict favorabil în procesul deschis împotriva AFIR.
Un răspuns
Abia acum? Câți romani au pierdut bani și timp ca afir le-a dat teapa?